Nieuws

Inspectie onderzoekt mogelijke fraude met honderden energielabels

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is een onderzoek begonnen naar mogelijke fraude met honderden energielabels. Daarbij is een verdachte aangehouden.

De betrokken persoon wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte met energielabels van woningen en bedrijfspanden en van het witwassen van het geld dat hiermee is verdiend, aldus de ILT.

De autoriteiten hebben in Nederland een woning en twee bedrijfspanden doorzocht. In Spanje werd ook een woning doorzocht. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op administratie, telefoons, computers en andere gegevensdragers.

Landelijke database

Op basis van de eerste resultaten lijkt het erop dat honderden energielabels door de verdachte zijn afgegeven, die niet in de landelijke database EP-online staan. De inspectie ontving een melding over mogelijk fraude met energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die EP-Online beheert.

Ook hebben de RVO en enkele certificerende instellingen aangifte gedaan tegen de verdachte. Beide waren aanleiding voor de ILT-IOD om het opsporingsonderzoek te starten. De verdachte is inmiddels weer vrij, in afwachting van de resultaten van dat onderzoek.

De ILT controleert op de aanwezigheid van geldige energielabel bij verkoop, verhuur en oplevering van woningen, kantoren en winkels.

Bron: ANP/ILT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.