Minder energiezuinige kantoren dalen fors in waarde
Sinds dit jaar moeten kantoren verplicht een energielabel C of beter hebben. Kantoren die minder energiezuinig zijn, dalen inmiddels flink in prijs.
Dat meldt economenplatform ESB, op basis van onderzoek aan de universiteit van Maastricht. De prijs van minder zuinige kantoren is sinds de aankondiging van de label-C-verplichting in 2018 bijna twintig procent gedaald.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt sinds 2007 de energieprestatiecertificaten van gebouwen bij. Volgens de RVO hebben ruim 92.000 kantoorgebouwen een energielabel, maar ESB schat de totale kantorenmarkt op circa 130.000 gebouwen. Zo'n dertig procent daarvan (ongeveer 38.000 kantoorgebouwen) had eind 2022 nog geen energieprestatiecertificaat.
Handhaving kan beter
"Vooral de onderkant van de markt, met de echt onzuinige gebouwen, is gigantisch in prijs gedaald", stelt hoogleraar vastgoedeconomie Nils Kok in een toelichting aan het FD. De prijs van kantoren met energielabel G daalde met bijna veertig procent, aldus ESB. Naar schatting telt ons land nog zo'n 8.500 kantoren met een energielabel G.
De handhaving van de label C-verplichting kan beter, concludeert ESB. Er zijn nog geen kantoren gesloten door handhavers en alleen vastgoedeigenaren kunnen een boete krijgen als ze niet aan de regels voldoen. Recent maakte de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) melding van mogelijke fraude met honderden energielabels.
Gerelateerd
Belangenorganisaties waarschuwen voor onjuiste besteding nieuwe CO2-heffing
Belangenorganisaties ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA willen dat de politiek een nieuwe CO2-heffing gaat gebruiken voor investeringen in schone...
Ruim 55.000 bedrijven zetten in op duurzaamheid
Meer dan 55.000 Nederlandse bedrijven dragen actief bij aan duurzaamheid. Dat blijkt uit de SDG- en duurzaamheidsmonitor 2024.
Planbureau: zonder kringloopeconomie dreigen tekorten
Als niet snel meer werk wordt gemaakt van de kringloopeconomie, dreigt veel verspilling van grondstoffen en zit Nederland rond 2050 mogelijk met "ernstige tekorten"....
Rechtszaak tegen EU om 'groene' status vliegtuigen en schepen
Milieuorganisaties gaan de Europese rechter in Luxemburg vragen om vliegtuigen en schepen die op fossiele brandstoffen draaien, te schrappen uit de EU-lijst van...
Prijsdalingen van lithium en nikkel zitten energietransitie dwars
De prijsval van kritische metalen als lithium, kobalt en nikkel zit de wereldwijde energietransitie dwars, waarschuwt Allianz Trade. Volgens de kredietverzekeraar...