Nieuws

Minder energiezuinige kantoren dalen fors in waarde

Sinds dit jaar moeten kantoren verplicht een energielabel C of beter hebben. Kantoren die minder energiezuinig zijn, dalen inmiddels flink in prijs.

Dat meldt economenplatform ESB, op basis van onderzoek aan de universiteit van Maastricht. De prijs van minder zuinige kantoren is sinds de aankondiging van de label-C-verplichting in 2018 bijna twintig procent gedaald.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) houdt sinds 2007 de energieprestatiecertificaten van gebouwen bij. Volgens de RVO hebben ruim 92.000 kantoorgebouwen een energielabel, maar ESB schat de totale kantorenmarkt op circa 130.000 gebouwen. Zo'n dertig procent daarvan (ongeveer 38.000 kantoorgebouwen) had eind 2022 nog geen energieprestatiecertificaat.

Handhaving kan beter

"Vooral de onderkant van de markt, met de echt onzuinige gebouwen, is gigantisch in prijs gedaald", stelt hoogleraar vastgoedeconomie Nils Kok in een toelichting aan het FD. De prijs van kantoren met energielabel G daalde met bijna veertig procent, aldus ESB. Naar schatting telt ons land nog zo'n 8.500 kantoren met een energielabel G.

De handhaving van de label C-verplichting kan beter, concludeert ESB. Er zijn nog geen kantoren gesloten door handhavers en alleen vastgoedeigenaren kunnen een boete krijgen als ze niet aan de regels voldoen. Recent maakte de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) melding van mogelijke fraude met honderden energielabels.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.