Nieuws

Minister Kaag: 'Nederland kan Europese miljarden mislopen'

Nederland kan Europese miljarden mislopen als de Tweede Kamer besluit dat bepaalde plannen niet door mogen gaan tot er een nieuw kabinet is. Door de demissionaire status van het kabinet kan het begrotingstekort met miljarden oplopen.

Daarvoor waarschuwt minister Kaag van Financi├źn in een brief aan de Tweede Kamer. Lidstaten krijgen geld van de Europese Unie als onderdeel van het veelbesproken Herstel- en Veerkrachtplan. Het idee achter deze gezamenlijke leningen is dat landen zo kunnen investeren in bijvoorbeeld economie en vergroening, om sterker uit de coronacrisis te komen.

Nederland wil de Europese miljarden onder meer gebruiken voor investeringen in digitalisering en verduurzaming. Ook voorzien de ingediende plannen in hervormingen van de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het belastingstelsel, zoals de aanpak van schijnzelfstandigheid en de invoering van rekeningrijden.

Maar na een betaalverzoek moeten landen wel bepaalde mijlpalen halen om recht te hebben op het geld. De kans bestaat dat aan deze voorwaarden niet wordt voldaan als de Tweede Kamer plannen controversieel verklaart. In het uiterste geval kan Nederland het volledige bedrag waar het recht op heeft (5,4 miljard euro) mislopen.

Strenge aanpak

De Europese Commissie heeft de bevoegdheid om een eventuele korting te verzachten, maar daar hoeft Nederland volgens minister Kaag niet op te rekenen. Zij verwacht eerder een strenge aanpak, omdat het kabinet zich er in de onderhandelingen over het Herstel- en Veerkrachtplan zelf hard voor heeft gemaakt dat lidstaten strikt aan de voorwaarden worden gehouden.

Besluiten over welke onderwerpen controversieel worden verklaard zijn "vanzelfsprekend te allen tijde aan uw Kamer", benadrukt de bewindsvrouw in haar brief. Ze noemt het wel "noodzakelijk" om de mogelijke consequenties uit te leggen aan de Kamer, zodat fracties "volledig geïnformeerd besluiten" kunnen nemen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.