Nieuws

Mkb'ers kiezen vaker voor alternatieve financieringsbron door onwil bij banken

Ondernemers in het mkb kloppen steeds vaker bij een partij buiten de bankensector aan voor een lening. Alternatieve financieringsbronnen zoals factoring zijn in opkomst.

Inmiddels wordt één op de vijf leningen tot 250.000 euro buiten de bank om geregeld. Bij leningen tot 1 miljoen euro is dat één op de tien. Het totaalbedrag aan leningen buiten de banken om is met 21 procent gestegen tot vier miljard euro in 2022.

Dat blijkt uit eerder onderzoek naar non-bancaire financiering, uitgevoerd door de Stichting MKB Financiering. Volgens voorzitter Ronald Kleverlaan zitten grote banken vaak niet te wachten op kleine ondernemers met dito leningen. “Kleine leningen kosten banken bij de beoordeling net zoveel werk als grote,maar ze leveren minder op.”

Factoring

Naast crowdfunding en financiering door leasemaatschappijen, maken ondernemers ook steeds vaker gebruik van factoring, het kopen en direct uitbetalen van facturen tegen een kleine fee. Volgens het onderzoek steeg dat in 2022 met dertig procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Nouri Verhoeven van factoringbedrijf Factris spreekt naar eigen zeggen dagelijks ondernemers die bij banken "tegen een muur van bureaucratie en tegenwerking op lopen" als ze extra werkkapitaal nodig hebben. "Met betalingstermijnen van soms wel 120 dagen lopen bedrijven geregeld tegen de grenzen aan van wat ze kunnen voorfinancieren. Dan is het extra pijnlijk dat banken ze in de kou laten staan."

Bron: Factris  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.