Nieuws

Onderzoek: driekwart ondernemers werd afgelopen jaar te laat betaald

Het afgelopen jaar werd 76 procent van de ondernemers weleens te laat betaald door klanten. Bij 13 procent van de ondernemers gebeurde dit bij minimaal 10 procent van de ingediende facturen, veelal door vertraging vanuit de klant.

Hoewel 57 procent van de ondernemers e-facturen kan versturen, doet bijna de helft (48 procent) dit nooit. Zij factureren alleen via pdf of een papieren factuur, hoewel dat de kans op vertraging groter maakt dan bij e-factureren. Zzp'ers en kleine bedrijven maken het minst gebruik van e-facturatie.

Dat blijkt uit onderzoek onder bedrijven door DirectResearch, in opdracht van de Nederlandse Peppolautoriteit. E-facturering via de Peppol-standaard kan een oplossing bieden voor dit probleem.

Peppol verplicht

Uit het onderzoek blijkt verder dat 71 procent van de ondervraagden zakendoet met Belgiƫ en Duitsland. Dat zijn landen waar wetswijzigingen besproken worden die e-facturatie via Peppol verplicht gaan stellen. Peppol is in veel landen al een verplichting, zeker bij zakendoen met de overheid.

Peppol is een internationale standaard voor verzending, ontvangst en verwerking van elektronische facturen en orders. Dat moet helpen om spookfacturen of andere fouten in de boekhouding te voorkomen en leiden tot lagere administratiekosten en snellere goedkeuring.

De Nederlandse Peppolautoriteit (NPa) is in opdracht van de Rijksoverheid toezichthouder op het Peppol-afsprakenstelsel in Nederland. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.