Nieuws

Scholen steeds vaker op zoek naar accountant

Scholenorganisatie VOS/ABB luidt de noodklok over een tekort aan accountants die scholen kunnen controleren. Door capaciteitstekorten zeggen meerdere accountantskantoren contracten met bestaande klanten op, of nemen geen nieuwe klanten meer aan.

Dat stelt de organisatie op de eigen website. VOS/ABB heeft van meer dan vijftig schoolbesturen gehoord dat hun accountant de overeenkomst met het bestuur met onmiddellijke ingang heeft opgezegd, of niet heeft verlengd.

Zoektocht

Bij een zoektocht naar een andere accountant krijgen besturen vaak ‘nee’ verkocht, omdat ook andere accountantskantoren kampen met capaciteitstekorten, aldus VOS/ABB. De scholenorganisatie doet daarom een oproep aan schoolbesturen die ook hiertegen aanlopen.

"Bij schoolbesturen die zonder accountant komen te zitten, komt mogelijk de accountantscontrole van 2023 onder druk te staan", waarschuwt de organisatie. "De jaarstukken, waaronder een accountantsverklaring, moeten voor 1 juli 2024 gereed zijn."

Inventarisatie

VOS/ABB roept schoolbesturen op om het te melden, als ze zonder accountant zitten en geen nieuwe kunnen vinden. Op basis van die inventarisatie wil de organisatie bezien welke vervolgacties zij kan ondernemen, "zoals in gesprek gaan met het ministerie van OCW".

VOS/ABB is de vereniging voor bestuur, management en medezeggenschap in het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs in Nederland. Bij de organisatie zijn ook 21 gemeenten en 39 samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs aangesloten.

Onderwijsinspectie

Eerder deze zomer concludeerde ook de onderwijsinspectie al dat steeds minder accountantskantoren zich met onderwijs bezig houden. "De keuze voor onderwijsbesturen wordt daardoor kleiner, terwijl ze allemaal een accountant nodig hebben", aldus de inspectie.

Accountantskantoren die onder hun klanten maar weinig onderwijsinstellingen hebben, trekken zich terug uit de onderwijsmarkt, omdat ze moeite hebben om hun kennis en ervaring op peil te houden.

Ook komen er al enkele jaren geen nieuwe accountantskantoren op de onderwijsmarkt bij. Momenteel controleren in Nederland nog 26 kantoren de onderwijsgelden; tien jaar geleden waren dat er nog 49, aldus de inspectie.

De werkgroep Onderwijs van de NBA is over een en ander in gesprek met betrokken partijen, waaronder het ministerie van OCW en de Auditdienst Rijk.

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.