Nieuws

SP stelt Kamervragen over mogelijke 'sponsordeal' tussen UvA en EY

SP-Tweede Kamerlid Peter Kwint heeft minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vragen gesteld over een mogelijke 'sponsordeal' tussen de Universiteit van Amsterdam en EY.

Onderzoekswebsite Follow the Money bracht recent het nieuws dat de vakgroep belastingrecht van de UvA aan meerdere bedrijven voordeeltjes beloofde, in ruil voor sponsoring van een onderzoeksproject. Zo zou EY ruimte krijgen om onderzoek te doen en contact te leggen met een hoogleraar van een andere vakgroep.

Kamerlid Kwint wil van de minister weten of het klopt dat de UvA de leiding van het onderzoek naar de fiscale gebruiksmogelijkheden van blockchain in handen heeft gegeven van een belastingadviseur/partner van EY. Hij vraagt zich hoe de wetenschappelijke onafhankelijkheid wordt geborgd "wanneer zowel de financiering als de onderzoeksleiding afkomstig is van een direct belanghebbende commerciƫle partij".

TaxGrid

Kwint wil ook weten of het klopt dat EY, dat sinds enkele jaren het digitale product 'TaxGrid' ontwikkelt, zou lobbyen voor testen en aanschaf van dit blockchainproduct gericht op dividendbelasting. "Heeft EY ook het ministerie van Financiƫn of de Belastingdienst benaderd om TaxGrid te promoten?", zo schrijft Kwint.

EY stelde eerder tegenover FTM dat het voorstel voor een sponsordeal vanuit de UvA niet meer was "dan een opsomming van mogelijkheden" en dat de brief ter kennisgeving was aangenomen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.