Nieuws

VEB heeft vragen over selectie van KPMG als nieuwe accountant van B&S

Handelsbedrijf B&S organiseert op vrijdag 18 augustus een extra aandeelhoudersvergadering in Luxemburg. Belangrijkste agendapunt is de benoeming van KPMG als nieuwe controlerend accountant. Beleggersorganisatie VEB heeft nog de nodige vragen over de selectie van de nieuwe accountant.

In een artikel op de eigen website staat de VEB stil bij de zoektocht van B&S naar een nieuwe accountant, na de eerdere breuk met Deloitte. "Het gevolgde selectieproces, de uiteindelijke keuze voor KPMG en de praktische invulling van de overdracht leiden tot de nodige vragen", aldus de VEB. Dat de aandeelhouders tijdens de komende vergadering zullen instemmen met de benoeming van KPMG, lijkt de beleggersvereniging "een zekerheid".

B&S, dat onder meer taxfree winkels op vliegvelden bevoorraadt en merkartikelen levert aan ketens als Action en Kruidvat, had de opvolger voor Deloitte eigenlijk al tijdens de reguliere ava van eind mei willen presenteren. Maar de tijd daarvoor was te krap, zo schreef eerder ook journalist Wilbert Geijtenbeek in een analyse op Accountant.nl.

In plaats van de naam van de nieuwe externe accountant tot de vergadering zelf open te laten, koos B&S er op het laatste moment voor om een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) te organiseren voor de benoeming van de nieuwe independent auditor. Begin juli werd bekend dat B&S na een “zorgvuldige beoordeling” had gekozen voor KPMG.

Selectie  

De VEB staat stil bij de door het bestuur en commissarissen van B&S opgezette tenderprocedure voor de keuze van de nieuwe accountant. Vaak is dat een langdurig traject bij een beursgenoteerde onderneming, aldus de beleggersvereniging, waarbij de auditcommissie veelal wordt bijgestaan door de financieel directeur en stafleden zoals de groepscontroller en de interne auditafdeling. "Het is geen uitzondering dat dergelijke procedures zes maanden tot een jaar in beslag nemen."

De VEB heeft daarom per brief aan B&S en KPMG meer duidelijkheid gevraagd over het selectieproces en de gehanteerde criteria tijdens de tender. Ook wil de VEB weten waarom beleggers niet kunnen stemmen over een voorgestelde benoeming van twee accountantsorganisaties, "zoals de wet- en regelgeving voorschrijft". De aandeelhouders moeten zich kunnen uitspreken over beide accountantskantoren, aldus de VEB, die ook wil weten wie straks tekenend partner namens KPMG zal zijn.

Vragen aan KPMG

De beleggersorganisatie heeft ook de nodige vragen aan KPMG zelf, gezien de eerdere onrust binnen B&S. Dat KPMG pas door B&S is gekozen nadat de controleopdracht van Deloitte al was geëindigd, is "een extra complicatie rond de accountantswissel", zo schrijft de VEB.

"Bij een goed geplande wissel anticipeert een bedrijf tijdig op het vertrek van de accountant en kan de nieuwe boekencontroleur bijvoorbeeld bij diens laatste jaarrekeningcontrole meelopen. Dat was bij B&S niet mogelijk en maakt dat geen sprake is van een regulier transitieproces."

Tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van B&S op 18 augustus moet ook worden gestemd over de benoeming van Erna Versteegden als nieuwe commissaris. Versteegden is ook lid van de rvc bij Mazars.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.