Nieuws

VEB verbaasd over afwezigheid accountant bij bijzondere aandeelhoudersvergadering Value8

Beleggersorganisatie VEB is verbaasd over de afwezigheid van controlerend accountant Johan Visch, tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) van Value8. De investeringsmaatschappij riep de aandeelhouders op 25 augustus jl. opnieuw bijeen, speciaal voor de vaststelling van de jaarcijfers over 2022.

De VEB had voorafgaand al gemeld aan tekenend accountant Johan Visch de nodige vragen te willen stellen, zowel over zijn benoeming als over zijn controlewerkzaamheden. "Maar daar dachten Value8 en Visch anders over", zo schrijft de VEB in een verslag op de eigen website.

Value8-bestuursvoorzitter Peter Paul de Vries gaf bij de start van de extra aandeelhoudersvergadering, in hotel Jan Tabak in Bussem, aan dat Visch met vakantie was. De aandeelhouders konden wel via een beeldverbinding met Portugal vragen stellen aan "een functionaris" van het Portugese accountantskantoor Cravo, Fortes, Antão & Associados (CFA), zo schrijft de VEB. CFA is immers de accountantsorganisatie die door Value8 is aangesteld, aldus De Vries. Het Portugese kantoor heeft Johan Visch vervolgens ingehuurd "om namens CFA de boeken van Value8 te controleren". 

Blij of niet

Volgens De Vries is het niet ongebruikelijk dat een ander dan de tekenend accountant in de aandeelhoudersvergadering verschijnt. "Dat kan net zo goed een andere vertegenwoordiger van de accountantsorganisatie zijn", aldus de ceo van Value8. Op de tegenwerping van de VEB dat in de Nederlandse praktijk de controlerend accountant zelf verschijnt in de ava, stelde De Vries: "Of u er blij mee bent of niet, hier zult u het mee moeten doen."

De VEB noemt het door de afwezigheid van Johan Visch "lastiger" om antwoorden op haar vragen te krijgen. Tussentijds werd de vergadering ook even geschorst, om vragen te vertalen en "de op afstand meeluisterende Portugese accountant João Paulo Marques wat tijd te geven met een reactie te komen". 

Volgens Marques is Visch als controlerend accountant op 9 mei jl. gestart met zijn werkzaamheden en heeft hij op 20 juni zijn handtekening onder de jaarrekening gezet. Er zou al het nodige voorwerk zijn gedaan door het Hilversumse accountantskantoor Koeleman, dat eerder bij de jaarcijfers over 2021 van Value8 al een beoordelingsverklaring gaf. 

Geen details

Visch stelt in zijn controleverklaring dat hij de cijfers over 2021 niet zelf heeft gecontroleerd. Volgens Marques heeft het ontbreken van een goedgekeurde openingsbalans "natuurlijk" in de controle aandacht gekregen. Hij wilde niet op alle details ingaan.

Ook andere inhoudelijke vragen van de VEB over de jaarrekening werden niet allemaal beantwoord, volgens Value8 omdat daar in de eerder gehouden ava van juni al ruimte voor was gegeven. In die vergadering was Visch ook niet aanwezig, juist omdat de behandeling van de jaarrekening was verdaagd naar een later moment. "Dat moment was afgelopen vrijdag", zo stelt de VEB vast. 

Bron: VEB

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.