Nieuws

Welzijn van werknemers verbeterd, ondanks personeelstekorten

Ondanks nog altijd nijpende personeelstekorten, is sprake van een stijging van het welzijn van werknemers. In totaal nam het welzijn in 2022 met vier procent toe en bereikte daarmee het hoogste niveau van de afgelopen acht jaar. Tegelijk ligt het ziekteverzuim op recordniveau.

Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN Amro, waarin het welzijn van Nederlandse werknemers in zeventien sectoren is onderzocht; daaronder ook zakelijke dienstverlening en finance. De uitkomsten zijn bepaald op basis van 87 variabelen en zeven categorieën: werk-privébalans, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling, economie, gelijke kansen, veiligheid en klimaat.

Thuiswerken

De grote personeelstekorten lijken volgens ABN Amro als breekijzer te fungeren. Door de sterkere focus op behoud van personeel is er meer aandacht voor het welzijn van medewerkers. Zo is de werk-privébalans vorig jaar met 18 procent verbeterd, onder meer door afnemende werkdruk en vaker thuiswerken.

Vorig jaar werkte 45 procent van de werknemers deels thuis, waar dit voor 2020 rond de 35 procent was. Met name voor werknemers in de financiële sector en in Technologie, Media & Telecom (TMT), die vooral in een digitale omgeving actief zijn, is thuiswerken de normaalste zaak van de wereld, aldus het onderzoek.

Werkgevers hebben ook meer aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. Die nemen vaker deel aan educatie en ervaren meer aandacht van hun managers voor de ontwikkeling van hun vaardigheden.

Ziekteverzuim op recordniveau

Ondanks zichtbare verbeteringen zijn er volgens ABN Amro ook grote redenen tot zorg. Zo blijkt dat de score op gezondheid bij werknemers nauwelijks is verbeterd en het ziekteverzuim opnieuw een recordniveau heeft bereikt. Bijna één op de tien werknemers had vorig jaar minimaal twintig verzuimdagen. Bij werknemers in de zorgsector is de score op de categorie gezondheid sinds 2015 met bijna dertig procent afgenomen.

In vergelijking met voorgaande jaren wijzen werknemers in alle sectoren hun baan echter minder vaak aan als oorzaak voor verzuim. Financiële stress lijkt wel een rol te spelen. Zo wordt het voor werknemers steeds moeilijker om een betaalbare woning te kopen, of om zonder schulden rond te komen.

De categorie gelijke kansen verbeterde weliswaar, maar nog altijd krijgen vrouwelijke werknemers per uur bijna 13 procent minder salaris dan hun mannelijke collega's. Verder blijkt dat werkgerelateerde opleidingen voor hoger opgeleiden nog altijd aantrekkelijker zijn dan voor lager opgeleiden.

Positie werknemer sterker

"De chronische personeelstekorten en maatschappelijke wens om organisaties te bouwen die goed zijn voor mens en omgeving, zijn terug te zien in de monitor. De kaarten worden opnieuw geschud, waardoor de positie van werknemers sterker is geworden", aldus sectoreconoom Sonny Duijn van ABN Amro.

Volgens Duijn zijn er wel veel punten van aandacht. "Zeker als er meer druk op de ketel komt, kan het welzijn gemakkelijk verslechteren, zoals de hoge score op ziekteverzuim laat zien."

Ook is het van belang dat het begrip 'succes' een bredere betekenis krijgt. "Het is goed om breder dan financiële factoren te kijken en sociale en ecologische indicatoren, zoals werkgeluk en de milieu-voetafdruk, nadrukkelijk mee te nemen", stelt Duijn. "Factoren als omzet, winst of klantenaantallen worden dan eerder onderdeel van een strategisch doel, in plaats van een doel op zichzelf."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.