Nieuws

'Belastingdienst verzamelde op grote schaal persoonlijke gegevens'

De Belastingdienst heeft op grote schaal persoonlijke gegevens van belastingbetalers, waaronder ook uitingen op sociale media, verzameld en gebruikt bij haar toezicht en fraudebestrijding. Dat meldt NRC.

Hoewel er binnen de Belastingdienst twijfels bestonden over de rechtmatigheid, "herkomst, juistheid en actualiteit" van de verzamelde data, werden die toch opgeslagen in de database van het door de dienst gebruikte Risico Analyse Model (RAM), aldus de krant. NRC schreef eerder dit jaar al over de grootschalige inzet van die database.

De zelfgebouwde RAM-database werd voor "opsporingsdoeleinden" onder meer ingezet bij de afdeling Toeslagen, de Douane en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Ook controleerde de Belastingdienst via het systeem eigen medewerkers in het kader van "behalen productiedoelen, productiekwaliteit, anonieme geaggregeerde overzichten en integriteitsschendingstoetsing".

Het ging daarbij vaak om informatie met een "hoog vertrouwelijk karakter, gezien de fiscale, financiële en/of persoonlijke aard van de gegevens", blijkt uit een interne rapportage van de Belastingdienst uit 2017. Demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

Uitgeschakeld

Het RAM-systeem is in 2018 officieel uitgeschakeld wegens de invoering van nieuwe privacywetgeving. Maar volgens interne stukken bleef in ieder geval een deel van database tot begin 2021 beschikbaar voor Belastingdienst-medewerkers, schrijft NRC.

Samen met collega-staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) heeft Van Rij inmiddels besloten een extern onderzoek in te stellen naar het gebruik van RAM en de gevolgen hiervan voor burgers, zo meldt NRC. Ook de mogelijke rol van het RAM-systeem in het toeslagenschandaal komt daarbij aan bod.

NRC: 'Belastingdienst verzamelde op grote schaal persoonlijke gegevens, ook op sociale media'

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.