Nieuws

CBS: meer investeringen, werkloosheid stabiel

Bedrijven hebben in juli 3,3 procent meer geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. De werkloosheid blijft ongewijzigd op 3,6 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Investeringen vonden vooral plaats in transportmiddelen zoals personenauto's, overige wegvervoer en vliegtuigen en gebouwen werd meer geld gestoken. In juni namen de bedrijfsinvesteringen nog met 7 procent toe.

De mate waarin bedrijven bereid zijn om te investeren heeft volgens het CBS te maken met de situatie op de afzetmarkten. Ook de prestaties op de financiƫle markten zijn van invloed op de investeringsbereidheid, aldus het statistiekbureau. De cijfers zijn volgens het CBS niet gecorrigeerd voor werkdagen. Juli had dit jaar echter evenveel werkdagen als vorig jaar.

Het CBS meldt verder dat de omstandigheden voor investeringen volgens ondernemers in september ongunstiger zijn dan in juli. Dat komt vooral doordat het oordeel van de industrie over de orderpositie minder positief was en de bezettingsgraad in de industrie is gedaald. Ook de stijging jaar op jaar van de beurskoersen was kleiner en de jaar-op-jaardaling van de goederenexport was groter.

Werkloosheid

De werkloosheid in Nederland is in augustus onveranderd gebleven ten opzichte van een maand eerder. Ondanks dat de Nederlandse economie afgelopen kwartaal in een recessie is beland blijft de arbeidsmarkt nog altijd erg krap. Het aantal WW-uitkeringen nam vorige maand wel licht toe in bijna alle sectoren. Vorige maand zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk. In juli nam de werkloosheid nog licht toe tot 3,6 procent.

Bron: ANP/CBS.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.