Nieuws

Gesteggel in VS over opleidingseisen accountants

Personeelstekorten zijn zo nijpend bij Amerikaanse accountantskantoren dat een aantal staten heeft aangekondigd de opleidingseisen te willen versoepelen. De Amerikaanse beroepsorganisatie van accountants is echter bang voor chaos, als staten verschillende regels gaan hanteren.

Dat meldt de Financial Times. Het aantal studenten dat het Amerikaanse CPA-examen gaat afleggen, bereikte in 2022 het laagste punt in zeventien jaar.

Kortere opleiding

Vertegenwoordigers van accountants in South Carolina en Minnesota zeggen dat vooral kleinere accountantskantoren geen personeel kunnen vinden vanwege te hoge opleidingseisen. Ze willen daarom nu een wetsvoorstel indienen dat het aantal verplichte opleidingsuren verlaagt, waardoor de opleiding geen vijf maar vier jaar duurt.

Bob Cedergren, voorzitter van de Minnesota Society of CPAs, zegt dat de situatie bij kleinere accountantskantoren al acuut is. "De Deloittes en PwC's van de wereld hebben de massa, ze hebben overal kantoren en kunnen putten uit buitenlands talent. We moesten actie ondernemen." Veel bedrijven en overheidsinstellingen hebben ook steeds meer moeite met het vinden van een accountant.

Twintig jaar

Het American Institute of Certified Public Accountants (AICPA) is echter huiverig om het systeem te wijzigen, ook omdat het eerder al bijna twintig jaar kostte voordat alle staten overeenstemming bereikten over de opleidingseisen.

Het AICPA wil voorkomen dat dit weer gebeurt, maar heeft wel toegezegd zo snel mogelijk over het onderwerp te gaan vergaderen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.