Nieuws

Hervorming Britse accountantsberoep gaat langer duren

De Britse regering lijkt geen haast te willen maken met een al eerder uitgestelde wettelijke herziening van het accountantsberoep en het bijbehorende toezicht. De hervorming van het beroep wordt naar verwachting niet meegenomen in de plannen van de regering voor het komende jaar.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times is de bijbehorende wetgeving nog niet zover dat deze kan worden meegenomen in de Britse 'troonrede', de King's Speech, van november aanstaande. Daarin worden de prioriteiten van de Britse regering voor het volgend jaar uiteengezet. Betrokkenen gaan er van uit dat de hervorming van het accountantsberoep nu niet op de agenda komt vóór de volgende landelijke verkiezingen.

Na een aantal grote boekhoudschandalen in het VK, waaronder die bij retailer BHS in 2016 en outsourcer Carillion in 2018, beloofde de regering om de audit- en corporate governance-regelgeving op te schudden. Maar de invoering van aangepaste wetgeving heeft sindsdien herhaaldelijk vertraging opgelopen, aldus de FT.

Toezichthouder

Belangrijk onderdeel van de hervormingsplannen is het vervangen van de huidige toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) door een strengere waakhond: de Audit, Reporting and Governance Authority. De FRC vreest dat die strengere toezichthouder nu pas vanaf 2026 of 2027 operationeel kan zijn.

In de afgelopen vier jaar heeft de FRC al zo'n 450 extra medewerkers aangetrokken; een verdubbeling in omvang. Ook zijn door de toezichthouder recordboetes opgelegd aan accountantskantoren wegens onvoldoende auditwerkzaamheden.

Verder zet de FRC zich in voor een aangepaste corporate governance code voor beursgenoteerde bedrijven. Maar zonder aangepaste wetgeving kan de FRC geen grotere rol op zich nemen bij het toezicht op bestuurders van ondernemingen, benadrukt de organisatie zelf.

Meer oob's

Ook het nemen van maatregelen om de dominante positie van de big four bij de controle van beursfondsen te doorbreken, zoals verplichte invoering van een joint audit met kleinere kantoren, vraagt om nieuwe wetgeving.

Ander element in de herziening van het stelsel is het kunnen classificeren van zo'n zeshonderd private ondernemingen als organisaties van openbaar belang (oob), wat zou resulteren in strengere regelgeving voor die bedrijven.

Leden van het Britse parlement zijn teleurgesteld over de dreigende vertraging van de hervormingsplannen. Maar volgens een regeringswoordvoerder "blijft de regering zich inzetten voor het verbeteren van de audit en goed ondernemingsbestuur in Groot-Brittannië".

Bron: FT

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.