Nieuws

KPMG VS halveert inkomen bij partners met overstapplannen

Amerikaanse partners van KPMG worden gedurende zes maanden voor vijftig procent gekort op hun partnerinkomen, als ze willen vertrekken naar de concurrentie. De maatregel moet de ambitie om over te stappen verkleinen.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times. Het zogenoemde 'tuinierverlof' (gardening leave) staat voor de in de VS gebruikelijke pauze van een half jaar op non-actief bij overstap naar een concurrent. Daarbij werd de afgelopen jaren door diverse big four-organisaties al een boete ingesteld, om mensen te behouden in de krappe arbeidsmarkt.

Veelal werd die boete echter opgelegd als een vermindering op het eigen vermogen van partners, aan het eind van de opzegtermijn van een half jaar. KPMG doet dat nu anders en halveert het inkomen van vertrekkende partners direct aan het begin van het 'tuinierverlof'. Dat maakt het voor partners lastiger om hun rekeningen te betalen en helpt wellicht om ze te behouden voor KPMG, zo is de gedachte.

Uit de markt

KPMG heeft de maatregel eind juli via een e-mail van het Amerikaanse management gemeld aan de partners. Volgens een woordvoerder van KPMG sluit de maatregel beter aan bij de praktijk en is die in lijn met het feit dat partners met tuinierverlof "niet langer voltijds werken".

"Mensen met tuinverlof sturen maar ze op de loonlijst laten staan, houdt mensen uit de markt, zorgt ervoor dat ze hun netwerk niet meer kunnen activeren en geeft het bedrijf de tijd om hun team en klanten af te schermen", stelt een Amerikaanse headhunter in reactie op het nieuws.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.