Nieuws

Nog 226.000 ondernemers hebben coronaschuld, 43.000 betalen niks

Ongeveer 226.000 ondernemers hebben op dit moment nog een openstaande coronaschuld bij de Belastingdienst. Zij hebben sinds oktober 2022 een betalingsregeling lopen voor hun coronabelastingschulden. Het merendeel houdt zich aan de termijnen, maar zeker 43.000 ondernemers hebben nog niks betaald, schrijft demissionair staatssecretaris Marnix van Rij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal ondernemers met een coronaschuld is sinds oktober vorig jaar al gedaald met 41.000. Zij hebben hun schuld afgelost, of zijn failliet gegaan. De totale schuld daalde deze tien maanden van 19,6 naar 14,8 miljard euro.

Ongeveer 91.000 ondernemers hebben nog niet alle termijnbedragen betaald die zijn afgesproken. En van die groep hebben ongeveer 43.000 ondernemers nog geen enkele termijn betaald.

Deze ondernemers hebben niet gereageerd op verzoeken om te gaan betalen, ook niet na brieven, campagnes en media-aandacht, aldus Van Rij

Beschikking

Sinds begin juli heeft de Belastingdienst aan 35.000 van hen een beschikking gestuurd, waarin de regeling wordt ingetrokken. Ze moeten de schuld zo spoedig mogelijk gaan terugbetalen. Binnenkort krijgen ook andere ernstige wanbetalers een brief van de fiscus. 

Ondernemers hadden nog tot 29 augustus jl. de tijd om administratief beroep aan te tekenen. Omdat die datum inmiddels is verstreken, bereidt de Belastingdienst nu invorderingsprocedures voor. Uiteindelijk kan ook de deurwaarder worden ingeschakeld.

Sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 hebben zo'n 400.000 ondernemers uitstel gekregen van het betalen van belasting, voor een bedrag van in totaal  47 miljard euro.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.