Nog 226.000 ondernemers hebben coronaschuld, 43.000 betalen niks
Ongeveer 226.000 ondernemers hebben op dit moment nog een openstaande coronaschuld bij de Belastingdienst. Zij hebben sinds oktober 2022 een betalingsregeling lopen voor hun coronabelastingschulden. Het merendeel houdt zich aan de termijnen, maar zeker 43.000 ondernemers hebben nog niks betaald, schrijft demissionair staatssecretaris Marnix van Rij in een brief aan de Tweede Kamer.
Het aantal ondernemers met een coronaschuld is sinds oktober vorig jaar al gedaald met 41.000. Zij hebben hun schuld afgelost, of zijn failliet gegaan. De totale schuld daalde deze tien maanden van 19,6 naar 14,8 miljard euro.
Ongeveer 91.000 ondernemers hebben nog niet alle termijnbedragen betaald die zijn afgesproken. En van die groep hebben ongeveer 43.000 ondernemers nog geen enkele termijn betaald.
Deze ondernemers hebben niet gereageerd op verzoeken om te gaan betalen, ook niet na brieven, campagnes en media-aandacht, aldus Van Rij.
Beschikking
Sinds begin juli heeft de Belastingdienst aan 35.000 van hen een beschikking gestuurd, waarin de regeling wordt ingetrokken. Ze moeten de schuld zo spoedig mogelijk gaan terugbetalen. Binnenkort krijgen ook andere ernstige wanbetalers een brief van de fiscus.
Ondernemers hadden nog tot 29 augustus jl. de tijd om administratief beroep aan te tekenen. Omdat die datum inmiddels is verstreken, bereidt de Belastingdienst nu invorderingsprocedures voor. Uiteindelijk kan ook de deurwaarder worden ingeschakeld.
Sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 hebben zo'n 400.000 ondernemers uitstel gekregen van het betalen van belasting, voor een bedrag van in totaal 47 miljard euro.
Bron: ANP
Gerelateerd
Coronasteun heeft duizenden faillissementen voorkomen
De coronasteunmaatregelen hebben in de afgelopen vier jaar zo'n 12.500 faillissementen voorkomen. Het terugbetalen van belastingschulden veroorzaakt de komende jaren...
Wat mag Nederland van zijn accountant verwachten bij de coronaschulden-problematiek?
Meer dan tachtigduizend ondernemers zijn niet in staat om hun coronagerelateerde schulden bij de Belastingdienst, het UWV en de RVO op tijd af te lossen. Ook is...
Rekenkamer: Belastingdienst heeft te weinig capaciteit voor innen van alle coronaschulden
De Belastingdienst heeft veel te weinig personeel om alle in de coronajaren ontstane belastingschulden te innen bij ondernemers. Na het sturen van een aanmaning...
Zestigduizend ondernemers met corona-betaalachterstanden bij fiscus
Een "grote groep" van zestigduizend ondernemers met een belastingschuld uit de coronacrisis heeft betaalachterstanden bij de Belastingdienst.
Saneringsbeleid coronaschulden versoepeld tot april 2024
Om de kans te vergroten dat levensvatbare ondernemingen kunnen blijven bestaan, heeft de Belastingdienst sinds augustus 2022 het saneringsbeleid voor coronaschulden...