Nieuws

Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid start openbare verhoren

De parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening start op woensdag 6 september met een reeks verhoren. De enquêtecommissie heeft 43 openbare verhoren gepland, in de periode van 6 september tot en met 5 oktober.

Commissievoorzitter Salima Belhaj (D66) heeft het verhoorschema voor de eerste week bekendgemaakt. De eerste verhoorweek vindt plaats van woensdag 6 september tot en met vrijdag 8 september en geeft een overzicht van dertig jaar fraudebeleid in de sociale zekerheid.

Hiervoor spreken de leden van de enquêtecommissie met gedupeerden, wetenschappers, een journalist, inhoudelijk betrokkenen en het College bescherming persoonsgegevens. Onder de mensen die gehoord worden in de eerste week is ook premier Mark Rutte, die begin deze eeuw (2002-2004) staatssecretaris was van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Herstel van vertrouwen

De enquêtecommissie wil onderzoeken hoe de overheid fraude bestrijdt, wat er in de dienstverlening aan burgers is misgegaan en of burgers mogelijkheden hadden om op te komen tegen besluiten van de overheid. De enquêtecommissie kijkt hierbij ook naar de rol van de Tweede Kamer en het gebruik van discriminerende risicoprofielen.

Affaires zoals rondom de kinderopvangtoeslag hebben niet alleen directe slachtoffers geraakt, maar ook breder in de samenleving het vertrouwen in de overheid en rechtsstaat geschaad. De commissie hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan het herstel van vertrouwen in de overheid.

De verhoren worden gehouden in de Enquêtezaal van de Tweede Kamer in Den Haag en zijn te volgen via de livestream op de website van de Tweede Kamer en via de app Debat Direct.  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.