Nieuws

Toezichthouder kritisch over oplossing voor miljoenenfraude verzekeraar op Antillen

Ennia, de grootste verzekeraar van de Caraïben, moet door fraude een gat van zeshonderd miljoen euro dichten. Zonder Nederlandse hulp worden de pensioenen op de Caraïbische eilanden mogelijk met tachtig procent gekort. De lokale toezichthouder is echter kritisch over de oplossing. Ennia Aruba benadrukt niet betrokken te zijn bij de fraudezaak.

Het FD berichtte recent over het tekort van honderden miljoenen bij verzekeraar Ennia. Het financiële gat zou ontstaan zijn door vermeend wanbeleid en fraude door Hushang Ansary, de Iraans-Amerikaanse eigenaar van Ennia.

Ansary werd eerder veroordeeld tot het terugbetalen van één miljard Antilliaanse guldens, omgerekend zeshonderd miljoen euro. Maar hij bestrijdt het vonnis in hoger beroep. Daarover doet het hof uitspraak op 12 september.

Kapitaalinjectie

Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties meldde eind augustus in een brief aan de Tweede Kamer dat zij van plan is om de Caraïbische verzekeraar te hulp te schieten. Doel is dat Ennia een solvabele doorstart kan maken via een forse kapitaalinjectie door de betrokken landen.

Maar inmiddels heeft het College financieel toezicht Curaçao en Sint Maarten (Cft) aangegeven kritisch te staan tegenover zo'n oplossing, blijkt uit nieuwe informatie voor de Kamer. De overheidsschuld en rentelasten van (vooral) Curaçao en Sint Maarten zouden te fors oplopen, meent het Cft.

Ennia Aruba

In berichtgeving door het FD en NRC werd gesuggereerd dat ook Ennia Aruba bij de kwestie betrokken was. Dat is niet zo, blijkt uit een verklaring van de Centrale Bank van Aruba (CBA) en de jaarcijfers van Ennia Aruba, die zijn goedgekeurd door accountant Grant Thornton.

"Reeds in 2007 heeft de CBA besloten, vanwege gesignaleerde transacties met verbonden partijen en het niet optreden door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS), dat de Arubaanse bijkantoren (van Ennia, red.) moesten worden verzelfstandigd", aldus de CBA. "Hiermee kregen deze entiteiten hun eigen kapitaal en bestuur en vallen zij sindsdien onder het directe en strikte toezicht van de CBA."

Het FD heeft inmiddels onderaan het artikel een naschrift geplaatst, waarin wordt aangegeven dat de entiteit Ennia Aruba staat los van de Ennia-activiteiten op de andere eilanden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.