Nieuws

'Amerikaanse multinationals in Nederland ontwijken minimumbelasting'

Verschillende Amerikaanse bedrijven hebben dit jaar hun bedrijfsstructuur in Nederland en andere Europese landen aangepast om zo de wereldwijde minimumbelasting te ontwijken.

Dat meldt de NOS. De zogenoemde Wet Minimumbelasting 2024 is in werking getreden op 31 december 2023. De kern van deze wet is dat multinationals minimaal 15 procent belasting moeten betalen over hun winst.

De wet moet voorkomen dat multinationals hun winsten verschuiven naar landen waar de winstbelasting lager ligt en het moet belastingconcurrentie tussen staten verminderen. De belasting is onderdeel van een OESO-akkoord en wordt door 138 landen gesteund, waaronder alle EU-lidstaten.

Bedrijfsstructuren aangepast

Uit gesprekken van de NOS met belastingadviseurs van EY en PwC blijkt echter dat meerdere Amerikaanse multinationals hun bedrijfsstructuren hebben aangepast, zodat ze voorlopig de belasting kunnen ontwijken. Die mogelijkheid is ontstaan, omdat er onder druk van de VS bepaalde uitzonderingen zijn opgenomen in de afspraken.

Momenteel is het namelijk zo dat dochterbedrijven van bv's onder de nieuwe wet vallen, maar pas volgend jaar de zuster- en moederbedrijven, en het jaar daarna pas bedrijven met hoofdkantoren in een land waar de winstbelasting 20 procent of hoger is.

Het idee was dat dit zou voorkomen dat multinationals hun bedrijfsstructuur meteen zouden aanpassen om de minimumbelasting te ontwijken. Nu blijkt echter dat het effect precies omgekeerd is. 

Dochterbedrijven naar VS

Volgens PwC-partner Jeroen Schmitz heeft een aantal bedrijven dochterbedrijven in Nederland verplaatst naar de VS. Volgens Schmitz scheelt dit de bedrijven tientallen tot honderden miljoenen euro's aan belasting in Nederland.

EY-partner Marlies de Ruiter constateert hetzelfde en denkt dat de invloed van de VS bij de OESO er voor zal zorgen dat de uitzonderingspositie van de VS ook na 2026 gehandhaafd blijft.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.