Nieuws

Durfkapitaal-investeerders steken minder geld in start-ups

Het totale bedrag dat durfkapitaal-investeerders het afgelopen jaar in Amerikaanse start-ups staken, heeft het laagste niveau bereikt sinds 2019. Er werd de afgelopen twaalf maanden nog wel fors geïnvesteerd in opkomende bedrijven die zich specialiseren in kunstmatige intelligentie, maar voor de rest van de industrie was het lastiger.

Durfkapitalisten investeerden vorig jaar 170,6 miljard dollar (zo'n 156 miljard euro) in de VS, verspreid over zo'n 15.000 deals, volgens marktonderzoeker PitchBook. Dat is een daling van ongeveer dertig procent ten opzichte van 2022.

Niet alleen in de VS werd minder in start-ups gestoken, ook wereldwijd daalde de durfkapitaalindustrie. Over de hele wereld staken investeerders vorig jaar 345,7 miljard dollar in start-ups. Dat is een daling van 35 procent ten opzichte van een jaar eerder en het laagste bedrag sinds 2017.

Mindere tijden

Durfkapitaal hielp eerder om invloedrijke bedrijven zoals Amazon, Google en OpenAI op weg te helpen. Recent berichtte het FD al over mindere tijden voor private equity-bedrijven. Door de hoge rente stonden de prijzen van bedrijven onder druk.

In 2023 hebben verschillende private equity-partijen wel de Nederlandse accountantsmarkt ontdekt; verwachting is dat die ontwikkeling ook in 2024 doorzet.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.