Nieuws

Eerste bouwkundig inspecteurs gecertificeerd voor deskundigenonderzoeken

Het Nederlands Register Bouwkundig Inspecteurs (NRBI) heeft de eerste registerbouwkundig inspecteurs gecertificeerd. Doel is een onafhankelijk expertiseregister voor bouw- en verbouwgeschillen of gerechtelijk deskundig onderzoek.

In de woningmarkt ontbreekt het aan uniformiteit bij het inspecteren en rapporteren van woningen, aldus het NRBI. Ook zijn er geen gedragscodes waaraan een inspecteur zich moet houden en ontbreekt het aan toezicht.

Volgens het register is sprake van een recordaantal conflicten bij verbouwingen. Daardoor is er een groeiende behoefte aan uniformiteit, helderheid en kwaliteit van deskundigenonderzoeken en aan bindende adviezen.

Het vak van bouw- of gerechtelijk deskundige is geen beschermd beroep. Het gros van de aanvragen voor deskundigenonderzoeken wordt door zelfstandigen uitgevoerd. "Dit levert een grote verscheidenheid aan deskundigenrapportages op van uiteenlopende kwaliteit", stelt de organisatie.

Eisen

Gekwalificeerde deskundigen kunnen zich aanmelden voor registratie in het register van het NRBI. Om de kwaliteit te bewaken hanteert het register een toetredingsdrempel en jaarlijkse kwaliteitscontroles.

Rapportages van deskundigen moeten ter validatie aangeboden worden en bij bouwkundige inspecties moeten geregistreerde inspecteurs gebruikmaken van een vast format voor hun deskundigenrapportage of deskundigenbericht. Ook moeten geregistreerde inspecteurs zich houden aan een beroeps- en gedragscode en vallen zij onder het scheidsrecht van het register.

De registratie als gecertificeerde deskundige bij het NRBI betekent dat iemand de titel Register bouwkundig inspecteur (Rbi) mag voeren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.