Nieuws

Grote beleggers dienen klimaatvoorstel in bij Shell

Een groep van 27 grote beleggers wil de druk op Shell opvoeren om meer werk te maken van de inspanningen voor klimaatverandering. De beleggers willen samen met activistische aandeelhouder Follow This een resolutie indienen, die het olie- en gasconcern tot meer inspanningen tegen CO2-uitstoot oproept.

Aandeelhouders van Shell kunnen dit voorjaar tijdens de aandeelhoudersvergadering stemmen over de resolutie van Follow This. De actiegroep dient ieder jaar een voorstel in dat Shell oproept om zichzelf CO2-besparingsdoelen te stellen op de middellange termijn.

Het Britse energiebedrijf belooft weliswaar in 2050 per saldo geen CO2 meer uit te stoten, maar weigert vooralsnog tussentijdse doelen te stellen die in lijn zijn met de klimaatafspraken van Parijs die de opwarming van de aarde ruim onder de twee graden moeten houden. Volgens veel critici is dat niet in lijn met het akkoord van Parijs.

De steun voor de klimaatresolutie groeide lange tijd gestaag, maar bleef bij de twee laatste aandeelhoudervergaderingen steken op zo'n twintig procent. Enkele grote institutionele beleggers stemden al voor. Dat een deel van hen het voorstel nu ook samen met de actiegroep indient, ziet Follow This-oprichter Mark van Baal als "escalatie" van de druk die deze pensioenfondsen en vermogensbeheerder op Shell uitoefenen. Van Baal hoopt dat dit helpt meer steun te krijgen voor de oproep.

Prikkels

Bij de groep indieners zit onder andere Amundi, een van de grootste Europese beleggers met 1.900 miljard euro aan vermogen onder beheer. Ook Candriam, dochterbedrijf van verzekeraar New York Life, en de Britse branchegenoot Rathbones doen mee.

"Met 2023 als het warmste jaar ooit en COP28 die het 'begin van het einde van het fossiele brandstoftijdperk' aangeeft, realiseren we ons meer dan ooit dat klimaatverandering winnaars en verliezers zal creëren", aldus Matt Crossman van Rathbones. "We hopen prikkels te creëren voor het senior management om de strategie in lijn te brengen met klimaatscenario's die de wereld ten goede zullen komen."

Voorzichtiger ambities

De grote beleggers, die samen circa 3,4 procent van het stemrecht hebben bij Shell, voegen zich bij Follow This op het moment dat het energieconcern zijn klimaatambities voorzichtiger formuleert. In de ogen van de vorig jaar aangetreden topman Wael Sawan moeten duurzame investeringen vooral winstgevend zijn.

Ook schrapte Shell de doelstelling om jaarlijks de olieproductie telkens met enkele procenten te verlagen en laat het bedrijf zijn divisie voor fossiel aardgas voorlopig groeien.

Eerder was controlerend accountant EY al kritisch over de geformuleerde klimaatambities van Shell. Milieudefensie stapte daarna met succes naar de rechter, om het olieconcern te dwingen tot concrete acties.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.