Nieuws

IIA stopt met kwaliteitstoetsingen voor NOREA en NBA

Het bestuur van het Instituut van Internal Auditors (IIA) heeft besloten om per 1 januari 2024 geen kwaliteitstoetsingen op de NBA- en/of NOREA-beroepsnormen meer uit te voeren en de accreditatie vanuit NBA en NOREA niet te verlengen.

Vanaf 2024 richt het IIA zich specifiek op kwaliteitstoetsingen volgens het International Professional Practices Framework (IPPF). De kwaliteitstoetsing volgens het IPPF richt zich op het functioneren van de internal auditfunctie.

Het IPPF kent geen aanvullende opdrachtgerichte kwaliteitsnormen, zoals NBA en NOREA die wel hebben voor accountants en RE's, die mede zijn bepaald vanuit de IFAC (International Federation of Accountants).

Voorwaarden

NBA, NOREA en IIA konden geen overeenstemming over verlenging van de accreditatie bereiken, omdat IIA niet langer aan de accreditatievoorwaarden wil voldoen. Door het niet verlengen van de accreditatie zullen internal auditfuncties met door NBA en NOREA gekwalificeerde leden te maken krijgen met meerdere kwaliteitstoetsingen, door verschillende organisaties.

Lopende trajecten, waar de toetsing op NBA- en/of NOREA-beroepsnormen door Kwaliteitstoetsingen IIA Nederland (KIN) al onderhanden is, en toetsingen waarvoor al een offerte is uitgebracht in 2023, worden door het IIA nog afgerond in 2024.

Informatie

Vanzelfsprekend blijven IIA, NBA en NOREA zich actief inzetten om de kwaliteitsborging van de internal auditfunctie verder te ontwikkelen en ondersteunen, zo benadrukken de drie organisaties.

Voor informatie over nieuwe toetsingen op de beroepsnormen van NBA en/of NOREA in 2024 kunnen organisaties of individuen met internal auditfuncties contact opnemen met de NBA en/of NOREA.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.