Nieuws

Leegstand in winkelstraat neemt weer iets toe

De leegstand in de winkelstraat begint weer op te lopen, nadat het aantal leegstaande winkelpanden in 2022 was gedaald naar het laagste niveau in tien jaar.

Dat meldt marktonderzoeker Locatus, die tegelijk wijst op een sterke afname van het aantal actieve winkeliers. Bekend is dat vorig jaar een moeilijk jaar was voor veel winkels, als gevolg van de hoge inflatie en het lage consumentenvertrouwen. Volgens cijfers van het bureau bleef de leegstand vorig jaar lang stabiel op ongeveer zes procent van het aantal winkelpanden. Maar in het laatste kwartaal signaleerde Locatus een toename naar 6,2 procent. De onderzoekers denken dat dit komt doordat er minder winkeliers en andere ondernemers actief zijn in de winkelstraat.

Vorig jaar gingen meerdere grote ketens failliet, bijvoorbeeld BCC en Big Bazar. Ook dat zorgde voor extra lege panden, al was de totale impact daarvan volgens Locatus "zeer beperkt". De meerderheid van de ondernemingen is volgens de onderzoekers om een andere reden dan een bankroet gestopt. "Veel van de retailers zullen een slecht lopende onderneming al stopzetten voor het tot een faillissement komt", geven ze bijvoorbeeld aan. Wat ook meespeelt, is de hoge leeftijd van veel winkeliers. "Veel ondernemers stoppen omdat ze op een leeftijd zijn gekomen om van hun pensioen te gaan genieten."

Middelgrote steden

Vooral in middelgrote steden worden volgens Locatus relatief veel winkelpanden niet gebruikt. Daar kampen winkels vaak ook met concurrentie van grotere winkelsteden. In bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ziet het beeld er beter uit, aldus de onderzoekers. Hoewel mensen tegenwoordig veel producten online kopen, blijven de grootste stadscentra toch veel shoppers trekken.

De situatie kan van gemeente tot gemeente verschillen en is soms ook afhankelijk van lokale factoren. Zo kan het dat een winkelcentrum een jaar lang genoegen neemt met wat meer leegstand, omdat er het jaar erna een grote verbouwing plaatsvindt. Dat de leegstand in Nederland eerder stevig was afgenomen, komt volgens de onderzoekers ook doordat veel winkelpanden een andere functie hadden gekregen. Dan zijn het geen winkels meer, maar staan ze ook niet leeg.

Bron: ANP/Locatus

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.