Nieuws

NBA vraagt leden om suggesties voor regelverbetering

Zowel uit het eerdere cultuuronderzoek, als uit het recente ledenonderzoek blijkt dat veel NBA-leden de regelgeving als onnodig belastend ervaren. De beroepsorganisatie vraagt nu via een korte enquête aan leden om suggesties voor regelverbetering.

Het NBA-bestuur heeft voor 2024 het thema ‘Regelverbetering’ toegevoegd aan de strategische programma’s. Maar regels zijn ooit om een goede reden bedacht en ingevoerd, dus het verminderen van de regeldruk is niet eenvoudig, stelt de beroeporganisatie.

Daarom wil de NBA eerst van leden weten welke regels zij als onnodig belastend ervaren. Daarbij kan het zowel gaan om de beroepsregelgeving vanuit de NBA, als om regelgeving of administratieve vereisten vanuit de overheid, of de interpretatie van beroepsregelgeving door de eigen organisatie. Wat kan beter, slimmer of zelfs afgeschaft, of waar volstaat een betere toelichting, zo vraagt de NBA, die naar eigen zeggen ook op zoek is naar "laag hangend fruit".

Controlegrenzen

Als voorbeeld daarvan verwijst de NBA naar de recente aanpassing van de wettelijke controlegrenzen door de Europese Commissie; een kwestie die ooit begon bij een vraag van een mkb-accountant aan de helpdesk van de NBA: Waarom de grootte-grenzen voor de wettelijke controle nooit waren aangepast voor inflatie.

Een terechte vraag, die vervolgens door de NBA werd aangekaart in Den Haag en Brussel. Het succes van die aanpassing "smaakt naar meer", aldus de beroepsorganisatie. 

Daarom worden leden nu gevraagd mee te werken aan een korte uitvraag. De enquête is recent al verzonden aan openbaar accountants, overheidsaccountants en intern accountants. De NBA roept ook accountants in business en andere betrokkenen op om mee te doen aan deze inventarisatie. Reageren kan tot en met 16 februari 2024.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.