Nieuws

'Overheid vergeet ICT bij klimaatdoelen'

De Nederlandse overheid wil de komende jaren belangrijke klimaatdoelen behalen, maar vergeet daarbij de groeiende impact van ICT. Het dataverbruik van overheidsorganisaties stijgt flink, mede door vele AI-toepassingen. Toch hanteert driekwart geen specifieke klimaatdoelen voor het ICT-verbruik.

Dat meldt het zakelijk nieuwsplatform Business Insider na onderzoek. Volgens experts is er binnen de overheid "geen enkele grip op de gevolgen van groeiende ICT". Terwijl overheden uit klimaatoverwegingen hun energieverbruik proberen terug te dringen, hebben ze te weinig oog voor het toenemende gebruik van ICT.

"Om alle burgerzaken digitaal te regelen, bedienen overheden zich van uitdijende verzamelingen aan hard- en software, zoals servers, applicaties, besturingssystemen en softwareplatforms", aldus Business Insider. "Daarnaast neemt de datahonger van de overheid fors toe doordat publieke organisaties vaker met AI werken. De benodigde rekenkracht voor data-analyse en opslagruimte voor uitdijende datasets blijven groeien."

Te weinig prikkels

Volgens experts zijn er ook te weinig prikkels bij softwareleveranciers om te verduurzamen. "Duurzaamheidseisen staan bijvoorbeeld niet tot nauwelijks genoemd in software-aanbestedingen en worden niet zwaar meegewogen. Door deze eisen op te nemen in aanbestedingen, kan er druk opgevoerd worden om te verduurzamen", zo schrijft Business Insider.

Driekwart van de overheidsorganisaties heeft geen specifieke klimaatdoelen opgesteld voor het eigen ICT-verbruik, blijkt uit het onderzoek van het nieuwsplatform onder 89 overheidsorganisaties. Zowel gemeenten, waterschappen, provincies, ministeries en uitvoeringsorganisaties namen deel.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.