Helft bedrijfsleven verwacht minder gebruik te maken van zzp'ers
Bijna de helft van het bedrijfsleven verwacht dat zowel de eigen organisatie als de sector waarin het bedrijf werkt, vanaf 1 januari minder zzp'ers zal inzetten. Dit omdat de Belastingdienst vanaf begin 2025 strenger gaat handhaven op schijnzelfstandigheid.
Onderzoek door softwarehuis Nextens onder ondernemers met personeel en financieel managers, laat zien dat 49 procent van de organisaties verwacht dat de eigen sector vanaf 2025 minder gebruik gaat maken van zzp'ers.
In een aantal sectoren ligt dat percentage nog duidelijk hoger: onderwijs (61 procent), openbaar bestuur en overheidsdiensten (60 procent), gezondheids- en welzijnszorg (58 procent).
Minder inzet
Bij bedrijven met vijfhonderd tot duizend medewerkers verwacht twee derde dat de sector minder zzp'ers zal inzetten. En 41 procent denkt dat de eigen organisatie dat vanaf 2025 minder gaat doen. De omvang van de organisatie maakt daarbij flink verschil: bij bedrijven met meer dan vijfhonderd medewerkers verwacht 54 procent dit, bij bedrijven tot en met tien personen is dat maar 18 procent.
42 procent denkt dat de eigen organisatie contracten met zzp'ers gaat aanpassen om hun talent te behouden, aldus het onderzoek.
Handhaving
De opheffing van het zogenoemde handhavingsmoratorium is een van de maatregelen die het kabinet neemt om schijnconstructies te bestrijden en draagt bij aan meer zekerheid op de arbeidsmarkt. Er geldt een overgangsperiode van een jaar, waarin bedrijven nog geen boetes krijgen als ze aantonen dat ze maatregelen nemen tegen schijnzelfstandigheid.
Onder de respondenten heerst twijfel of de handhaving ook echt effect zal hebben. Zeventig procent verwacht dat de Belastingdienst onvoldoende capaciteit heeft om goed te kunnen handhaven op schijnzelfstandigheid. In sommige sectoren ligt dat percentage nog hoger, zoals bij advisering, onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening (82 procent).
Tegelijk is er weinig vrees voor oneerlijke concurrentie: 24 procent verwacht dat de handhaving vanaf 2025 nadelig zal zijn voor de concurrentiepositie van de eigen organisatie ten opzichte van soortgelijke organisaties die geen zzp’ers gebruiken.
Onderzoek
Het onderzoek werd eind oktober jl. door Nextens uitgevoerd in samenwerking met PanelWizard Direct onder zelfstandig ondernemers met personeel of werkend in loondienst (exclusief overheid) en binnen de organisatie eindverantwoordelijk voor of (mede)beslissend over financiën.
Van de 842 respondenten werkt 17 procent bij bedrijven tot tien personen en 25 procent bij bedrijven met meer dan duizend personen in dienst.
Gerelateerd
Uitzendbranche ziet kansen rond handhaving schijnzelfstandigheid
Voor de uitzendbranche biedt de handhaving op schijnzelfstandigheid door de Belastingdienst kansen. Een op de tien zzp'ers die geraakt dreigt te worden door de veranderingen...
IMK merkt groeiende onrust bij zzp'ers over controles schijnzelfstandigheid
Onder zzp'ers groeit de onrust over de controles op schijnzelfstandigheid die de Belastingdienst vanaf volgend jaar gaat uitvoeren. Bij het Instituut voor Midden-...
Uber Eats stopt met inhuur van bezorg-zzp'ers
Uber Eats stopt vanaf begin volgend jaar met de inhuur van zzp'ers voor de bezorging van maaltijden in Nederland. Voortaan maakt het bedrijf gebruik van uitzendkrachten...
Zeven op de tien zzp'ers mogelijk schijnzelfstandig
Bijna driekwart van de zzp'ers (72 procent) is mogelijk schijnzelfstandig. Dat blijkt uit een zogenoemde 'zzp-check' van uitzendbureau Nedflex. Daarmee kunnen opdrachtgevers...
VZN na onrust onder zzp'ers: wacht niet af en onderneem actie
De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) roept zzp'ers op zich niet te laten verrassen door de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens...