Minister kijkt opkomst private equity bij accountants nog even aan
Minister Eelco Heinen van Financiën stelt in antwoord op Kamervragen dat hij de opkomst van private investeerders in de accountancy goed in de gaten houdt. Hij ziet vooralsnog geen reden om in te grijpen en wettelijke maatregelen te nemen.
SP-Kamerlid Jimmy Dijk stelde eerder vragen aan de minister over de snelle opkomst van private equity in de accountancy. Dijk vreesde, verwijzend naar een artikel in het FD, voor een "commerciële draaikolk" met mogelijk negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het beroep.
Volgens minister Heinen is het effect van private equity in de sector "niet op één manier te duiden". Hij erkent dat soms vraagtekens worden gezet bij het streven naar winst van private investeerders. "Daar staat tegenover dat de wens om rendement te maken op dit moment ook al onderdeel is van de bedrijfsvoering van accountantsorganisaties en dus niet alleen is voorbehouden aan private equity", stelt hij in zijn reactie.
"Accountantsorganisaties die zich openstellen voor een private equity-aandeelhouder kunnen daar baat bij hebben als er op een andere wijze geen ruimte is of kan ontstaan voor investeringen in innovatiever en efficiënter werken en daarmee in een hogere kwaliteit."
In de gaten houden
Op de vraag van Dijk of het rendementsdenken van private equity wel past bij de toch al geplaagde accountantssector, geeft de minister aan de ontwikkelingen "nauwlettend" te volgen.
Hij wijst op de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) en de daaruit voortvloeiende verplichtingen ten aanzien van onafhankelijkheid en een integere bedrijfsvoering. "Die verplichtingen gelden ook voor accountantskantoren waarvan de eigenaar een private equity-partij is." In de Wta zijn "diverse maatregelen opgenomen" die de onafhankelijkheid van de accountantsorganisatie en de externe accountant borgen, aldus Heinen.
Kwaliteit
Hoewel "bepaalde kwaliteitsaspecten van de wettelijke controle vatbaar zijn voor verbetering", zoals eerder bleek uit rapporten van de AFM, MCA, Cta en de kwartiermakers, ziet de minister op dit moment "geen aanleiding om te veronderstellen dat de invloed van private equity hieraan per saldo afbreuk doet". Maar hij blijft de ontwikkelingen en mogelijke risico's "in de gaten houden".
Heinen vindt het ook "passend" dat toezichthouder AFM de accountantsorganisaties wijst op de mogelijke risico's van private equity "en in dat kader aan hen de oproep doet om hun wettelijke verplichtingen goed te borgen".
De minister heeft "vooralsnog" geen signalen ontvangen dat private equity leidt tot hogere prijzen en een focus op grotere klanten. “Er zijn mij geen signalen bekend dat de toegang voor kleine bedrijven tot een accountant onder druk komt te staan door de komst van private equity.”
Antwoord op vragen van het lid Dijk over private equity in de accountancy
Gerelateerd
AFM: Accountants moeten zich voorbereiden op snel groeiend aantal duurzaamheidsrapportages
Het aantal ondernemingen dat moet voldoen aan de Europese duurzaamheidsrichtlijn stijgt van 95 naar 3.000 in 2025. Dat vraagt om tijdige voorbereiding door accountantsorganisaties...
Ook Borrie sluit zich aan bij PIA Group
Borrie Accountants, met vestigingen in Rotterdam en Amsterdam, sluit zich aan bij de PIA Group. Daarmee groeit de PIA Group naar negen regionale merken en 27 vestigingen...
Britse Grant Thornton verkiest private equity boven fusie met Amerikaanse zuster
Grant Thornton UK, in omzet het zesde accountantskantoor in het Verenigd Koninkrijk, heeft ingestemd met de verkoop van een belang aan private investeerders Cinven....
Crowe Foederer in zee met private equity-partner Rivean Capital
Ook Crowe Foederer kiest voor een partnership met een private investeringsmaatschappij. Met hulp van Rivean Capital wil het kantoor de komende jaren in omzet en...
Moore DRV verhoogt audittarieven fors
Moore DRV verhoogt de tarieven voor jaarrekeningcontroles. Meerdere controlecliënten ontvingen daarover een schrijven van het kantoor. Directeur Marco Utermark geeft...