Nieuws

Fiscaal surfen - Week 6

Een overzicht van het belastingnieuws dat Accountant.nl de afgelopen week tegenkwam op het web.

Corona

Rekenkamer: Belastingdienst heeft te weinig capaciteit voor innen van alle coronaschulden
De Belastingdienst heeft veel te weinig personeel om alle in de coronajaren ontstane belastingschulden te innen bij ondernemers. Na het sturen van een aanmaning en een dwangbevel stokt het invorderingstraject. Miljarden euro's aan achterstallige belastingen worden daardoor mogelijk niet geïnd.

Box 3

Forfaitaire percentages box 3 zijn bekend: wat betekent dit voor jouw fiscale positie?
In het nieuwe box 3-stelsel dat vanaf 2027 gaat gelden zal op basis van het werkelijk behaalde rendement worden geheven. Tot die tijd is de Overbruggingswet box 3 van toepassing, waarbij niet het werkelijk behaalde maar het forfaitair bepaalde rendement de belastingdruk in box 3 bepaalt.
(Bron: Fiscaal Vanmorgen)

Geen uitzondering voor saldo betaalrekening bij berekening forfaitair rendement box 3
Staatssecretaris Van Rij is niet bereid het saldo van betaalrekeningen uit te zonderen van de toepassing van het forfaitaire rendement op spaartegoeden in box 3.
(Bron: Taxence)

Advies AG Pauwels aan Hoge Raad in box 3-zaken over ‘werkelijk behaalde rendement’ en de Wet rechtsherstel box 3
Wat valt onder 'werkelijk behaalde rendement' als bedoeld in het box 3-arrest van de Hoge Raad? En is die vraag nog van belang na de inwerkingtreding van de Wet rechtsherstel box 3 (Herstelwet)? In vijf zaken die bij de Hoge Raad voorliggen spelen deze (rechts)vragen. Advocaat-generaal (AG) Pauwels heeft in zijn conclusies van vandaag advies aan de Hoge Raad in deze zaken uitgebracht.
(Bron: Hoge Raad)

Compensatie

Belastingdienst compenseert aangifteselectie op niet-fiscale gronden
Een groep van circa 2.500 mensen krijgt een financiële compensatie van de Belastingdienst omdat het niet aannemelijk is dat hun belastingaangiften op fiscale gronden zijn geselecteerd.
(Bron: Rijksoverheid)

Brievenbusmaatschappijen

Britse Maagdeneilanden tellen relatief meeste bedrijven
De Britse Maagdeneilanden tellen zestien ingeschreven bedrijven per hoofd van de beroepsbevolking. Daarmee scoort dit belastingparadijs wereldwijd veruit het hoogste. Nederland zit met 0,1 bedrijf per hoofd van de beroepsbevolking op het wereldwijde gemiddelde.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.