Nieuws

Flexibilisering zorgt voor meer arbeidsongeschikten, zegt FNV

De doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt is de veroorzaker van de hoge instroom van mensen voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA. Zo hebben flexwerkers ruim twee keer zoveel kans om in de WIA terecht te komen dan werknemers met een vast contract.

Daarnaast is van de gedeeltelijk arbeidsongeschikte flexwerkers slechts 30 procent aan het werk, terwijl 60 procent van de mensen werken als ze vanuit een vast contract deels arbeidsongeschikt werden, meldt de FNV op basis van eigen onderzoek. Flexwerkers komen dus niet alleen vaker in de WIA, ze zijn daar in de praktijk ook veel vaker volledig van afhankelijk.

Arbeidsongeschiktheidsstelsel

In het rapport ‘Verbeter de WIA begin bij Flex’ loopt de vakbond vooruit op het langverwachte advies over de hervorming van het arbeidsongeschiktheidsstelsel, dat de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) binnenkort zal geven.

"Wegwerkwerknemers"

Het aantal arbeidsongeschikten in Nederland neemt toe en vooral de hoge instroom in de WIA baart zorgen. Volgens vicevoorzitter Kitty Jong van FNV komt die hoge instroom in de WIA doordat "flexkrachten als wegwerpwerknemers" worden behandeld. Voordat een zieke werknemer met een vast contract in de WIA terechtkomt, is er namelijk vaak veel gedaan om dat te voorkomen. Zo zijn er talloze re-integratiemogelijkheden en gedurende twee jaar heeft een werknemer met een vast contract loondoorbetaling bij ziekte.

Ook de lasten

De overheid moet volgens Jong dan ook een einde maken aan de situatie waarin flexwerkgevers wel de lusten maar niet de lasten voor hun rekening nemen. "Flexwerkers horen rondom ziekte en re-integratie dezelfde ondersteuning, begeleiding en bescherming te krijgen als reguliere werknemers."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.