Nieuws

ING verwacht lager groeitempo zakelijke dienstverleners in 2024

De vraag naar zakelijke diensten wordt in 2024, net als vorig jaar, getemperd door economische groeivertraging. Ruim de helft van de zakelijke dienstverleners kampt met een tekort aan arbeidskrachten en ziet de werkdruk oplopen. Accountantsdiensten werden flink duurder.

Na twee jaar van sterke volumegroei in de zakelijke dienstverlening (onder meer adviesbureaus, accountants, schoonmaak- en uitzendbedrijven), lag het groeitempo in 2023 met circa twee procent aanmerkelijk lager, aldus een sectoranalyse van ING. Door de stagnerende economische groei nam de vraag naar zakelijke diensten minder snel toe.

In 2024 verwacht ING een verdere groeivertraging voor zakelijke dienstverleners, onder meer doordat bedrijven naar verwachting terughoudend blijven met investeringen. Vorig jaar gingen meer zakelijke dienstverleners failliet en voor 2024 wordt een verdere stijging verwacht.

Onzekerheid en krappe arbeidsmarkt

Na negen kwartalen van dubbelcijferige omzetgroei op rij in de dienstensector, kwam daaraan in de tweede helft van 2023 een einde. Vooral voor de reisbranche en de beveiligingssector waren het in 2023 nog wel gouden tijden, stelt ING. Tegelijk realiseerden juridische dienstverleners, zoals advocaten en notarissen, het reclamewezen en de flexbranche vorig jaar een relatief lage omzetgroei.

Naast economische onzekerheid blijft de structureel krappe arbeidsmarkt een grote uitdaging voor de sector. Ruim de helft van de zakelijke dienstverleners kampt met een tekort aan arbeidskrachten, blijkt uit de sectorupdate. Vooral advocaten, accountants en schoonmakers zien hierdoor de werkdruk binnen hun bedrijf oplopen. Ook in de komende jaren blijft de personeelsschaarste relatief hoog, verwacht ING.

Accountancy

ING kwam eind januari al met een aparte sectorupdate over de accountantssector. De accountancy volgt ook in 2024 een stabiel groeipad, met een verwachte volumegroei van circa 2,5 procent. De komende jaren neemt de vraag naar accountants- en adviesdiensten verder toe, door extra werkzaamheden voortvloeiend uit nieuwe regelgeving zoals duurzaamheidsrapportages en meer focus op fraude en continuïteit. Private equity kan de sector helpen bij de noodzakelijke innovatie, aldus ING.

Niet alleen heeft de accountantssector genoeg opdrachten, ze worden ook steeds beter betaald. Vorig jaar stegen de tarieven voor accountantsdiensten gemiddeld rond de 5,5 procent. Met name de financiële audit werd in 2023, met een verwachte tariefstijging van circa 6,5 procent, fors duurder.

ING verwacht dat de tarieven voor accountantsdiensten dit jaar opnieuw zullen stijgen, met ten minste drie procent.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.