Nieuws

ING Research: groei accountancy stabiel, consolidatie vertraagd

Volgens de cijferaars van ING Research blijft de groei in de accountancy stabiel. Wel constateert de bank dat de consolidatie haperde in 2023. Klopt dat wel?

Volgens ramingen van ING Research komt de groei van de accountancy dit jaar uit op circa 2,5 procent. Dat is een daling ten opzichte van eerdere jaren. De groei vlakte met name af in de loop van 2023, bericht de bank. ING wijt dat aan de schaarste aan accountants, die een rem op de groei zet.

Wel stijgen de tarieven die kantoren in rekening brengen. Voor 2023 houdt ING Research rekening met een gemiddelde tariefstijging van 5,5 procent.

Na twee uitzonderlijke jaren door de coronapandemie, realiseerde de accountancybranche in 2022 een groei van 3,6 procent in het aantal gefactureerde uren, concludeert de bank. In 2023 lag het groeitempo iets lager, met een volumegroei rond de 2,5 procent.

Hapert consolidatie door hogere rente?

ING Research constateert ook dat de overnamegolf in de accountancy vaart geminderd heeft. De bank telde een "beduidend lager" aantal fusies en overnames dan in de jaren 2021 en 2022. "Door de relatief hoge rente lag het aantal fusies en overnames in 2023 beduidend lager dan in de twee voorgaande jaren", stelt Katinka Jongkind, econoom services, retail & leisure bij ING Research.

De bank gaat er nochtans van uit dat de consolidatie voortzet en verwijst daarvoor naar recent aangekondigde deals, zoals die van Alfa en ABAB en die van het "middelgrote kantoor" Vanhier door PIA Group.

Arjen Schutte, binnen Full Finance betrokken bij de bekende AV Top 50, herkent zich niet in het beeld dat de consolidatie in 2023 een pas op de plaats heeft gemaakt. "We zijn het aantal fusies en overnames in de accountancy nog in kaart aan het brengen. Maar zeker is dat het dealvolume in 2023 is toegenomen ten opzichte van 2022. De consolidatie stoomt onverminderd voort."

Minder accountants, meer werk, meer tools

Andere observaties zijn de terugkerende thema's duurzaamheid, fraude, de schaarste aan accountants en digitalisering. In het kort: De nieuwe regelgeving vereist dat kantoren meer tijd steken in de inschatting van fraude- en faillissementsrisico's en duurzaamheidsrapportages, waarvoor meer accountants nodig zijn.

Bij gebrek daaraan is er een noodzaak tot verdere digitalisering van processen. "De sector zal dan ook stappen moeten zetten op het gebied van innovatie", aldus het ING-rapport.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.