Nieuws

Minder bedrijven failliet, maar trend blijft stijgend

Het aantal faillissementen is in januari afgenomen. Er werden vorige maand namelijk 24 minder bedrijven failliet verklaard dan in december. Dat is een daling van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is echter al bijna twee jaar stijgend.

In januari 2024 werden ruim 60 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een toename van 138 bedrijven, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen af tot en met augustus 2017. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna nam het aantal faillissementen verder af en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 was het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Horeca

In januari werden 419 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 79. Dat is 10 procent minder dan in december. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca. In de bouwnijverheid en de industrie nam het aantal faillissementen vorige maand toe vergeleken met december.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.