Nieuws

Monitor: Consolidatieslag accountancymarkt versnelt

In de accountancy is de consolidatieslag "onmiskenbaar" aan het versnellen. Naast private equity-partijen begeven ook steeds meer zelfstandige accountancy- en administratiekantoren zich op het overnamepad. Dat stelt overnameadviesbureau BHB Dullemond, op basis van de Overnamemonitor Accountancymarkt 2022 & 2023.

In tegenstelling tot andere berichten in de media is de overnameactiviteit in  2023 juist sterk toegenomen, aldus BHB Dullemond. "Het jaar 2023 leverde een record op het gebied van overnames op de Nederlandse accountancy- en administratiemarkt. Het aantal waargenomen transacties is in 2023 ten opzichte van 2022 met dertig procent gestegen", stelt BHB Dullemond-partner Jorg Quapp. "Opvallend zijn daarbij de relatief grotere overnamesommen in 2023. Vergeleken met 2022 is de dealomvang in 2023, met ruim € 1,1 miljard, meer dan drie keer zo hoog. De stijgende lijn zet zich dus onmiskenbaar voort."

In de afgelopen twee jaar heeft private equity circa € 800 miljoen geïnvesteerd in Nederlandse accountants- en administratiekantoren. Hiermee heeft private equity al een aanzienlijke impact gehad op de markt en die rol zal de komende jaren alleen nog maar prominenter worden, aldus BHB. "Het is een recessiebestendige en goed voorspelbare business en de bedrijven beschikken over een gespreid en loyaal klantenbestand, waardoor het risicoprofiel aantrekkelijk is", geeft Quapp aan.

Tegenreactie

In 2022 lag het aandeel private equity-transacties op 79 procent in deze markt. Opvallende ontwikkeling is dat, hoewel het dealvolume gestegen is, het aandeel private equity-transacties in 2023 daalde naar 43 procent.

Volgens BHB leveren de overnames door private equity een duidelijke tegenreactie op bij zelfstandige accountancy- en administratiekantoren, die in 2023 een groter aandeel voor hun rekening hebben genomen in het aantal fusies en overnames.

BHB Dullemond richt zich als gespecialiseerd overnameadviesbureau onder meer op adviesbedrijven en ondernemers in de accountants- en administratiemarkt. 

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.