Nieuws

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten

Nergens in Europa zitten mensen zoveel als in Nederland. Ruim een kwart (26 procent) van de Nederlanders ouder dan vijftien jaar zit op een gemiddelde dag 8,5 uur of langer. Elders in Europa zit gemiddeld slechts 11 procent van de bevolking zo lang. Accountants behoren tot de beroepen met de hoogste gemiddelde 'zittijd'.

Bijna de helft van de beroepsbevolking (47 procent) zit op het werk zes uur of langer, meldt onderzoeksinstituut TNO in een rapport. Gemiddeld genomen wordt 4,5 uur van de werkdag zittend doorgebracht, waarna we in onze vrije tijd gemiddeld 3,4 uur en in woon-werkverkeer één uur op onze billen blijven.

Accountants

Het onderzoekinstituut merkt op dat er grote verschillen tussen beroepen zijn. Medewerkers in de financiële sector (7 uur) en ICT'ers (6,8 uur) zitten het meest tijdens hun werkdag.

Accountants behoren tot de beroepen met de hoogste gemiddelde zittijd: 7,1 uur per dag. Juristen, financieel specialisten, economen en boekhouders scoren nog iets hoger, blijkt uit de factsheet van TNO.

Niet heel verrassend: in de horeca (1,3 uur) en landbouw (3,2 uur) wordt het minst gezeten; ook de zorg en de handel zijn geen zittende beroepen.

Ernstige gevolgen

Nederlanders zitten al jaren ongezond veel. TNO stelde tijdens de coronacrisis vast dat thuiswerkers 7,1 uur zaten tijdens werk en nog eens 4,2 uur in hun vrije tijd.

Langdurig zitten kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Wanneer het zitten wordt gecombineerd met beeldschermwerk is er ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.

Bron: ANP/TNO

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.