Nederlanders zijn Europees kampioen zitten
Nergens in Europa zitten mensen zoveel als in Nederland. Ruim een kwart (26 procent) van de Nederlanders ouder dan vijftien jaar zit op een gemiddelde dag 8,5 uur of langer. Elders in Europa zit gemiddeld slechts 11 procent van de bevolking zo lang. Accountants behoren tot de beroepen met de hoogste gemiddelde 'zittijd'.
Bijna de helft van de beroepsbevolking (47 procent) zit op het werk zes uur of langer, meldt onderzoeksinstituut TNO in een rapport. Gemiddeld genomen wordt 4,5 uur van de werkdag zittend doorgebracht, waarna we in onze vrije tijd gemiddeld 3,4 uur en in woon-werkverkeer één uur op onze billen blijven.
Accountants
Het onderzoekinstituut merkt op dat er grote verschillen tussen beroepen zijn. Medewerkers in de financiële sector (7 uur) en ICT'ers (6,8 uur) zitten het meest tijdens hun werkdag.
Accountants behoren tot de beroepen met de hoogste gemiddelde zittijd: 7,1 uur per dag. Juristen, financieel specialisten, economen en boekhouders scoren nog iets hoger, blijkt uit de factsheet van TNO.
Niet heel verrassend: in de horeca (1,3 uur) en landbouw (3,2 uur) wordt het minst gezeten; ook de zorg en de handel zijn geen zittende beroepen.
Ernstige gevolgen
Nederlanders zitten al jaren ongezond veel. TNO stelde tijdens de coronacrisis vast dat thuiswerkers 7,1 uur zaten tijdens werk en nog eens 4,2 uur in hun vrije tijd.
Langdurig zitten kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Wanneer het zitten wordt gecombineerd met beeldschermwerk is er ook een verhoogde kans op klachten aan armen, nek en schouders.
Bron: ANP/TNO
Gerelateerd

Keuzevrijheid in werklocatie vergroot betrokkenheid
Werkenden die kunnen kiezen waar zij hun werk doen, zijn meer betrokken en loyaal naar hun werkgever. In Nederland heeft ruim één op de vier werkenden die vrijheid.

Werkloosheid neemt vooral toe onder 25-plussers
Het aantal werklozen in Nederland is in februari gestegen naar 392.000. Vooral onder 25-plussers nam de werkloosheid toe. Sinds 2020 bestaat een steeds groter deel...

Vooral jongere generaties ervaren minder werkgeluk
De algemene tevredenheid en het werkgeluk zijn in Nederland iets afgenomen sinds 2024, vooral onder jongere werknemers. Dat blijkt uit onderzoek door advies- en...
Op workation aan de Costa del Sol
De workation als secundaire arbeidsvoorwaarde is in opkomst. Daarom heeft accountantskantoor Qconcepts sinds twee jaar een kantoor in de Spaanse kuststad en expatmagneet...

'Grootste stijging verzuim in vier jaar'
Twee mijpalen: het totale aantal verzuimmeldingen was in januari het hoogste in vier jaar tijd. En de snelheid waarmee het aantal verzuimmeldingen steeg is eveneens...