Nieuws

Stoppen met financieren van 'fossiel' is volgens ING niet de oplossing

Stoppen met de financiering van olie en gas is niet de juiste aanpak om klimaatproblemen op te lossen. Dat stelt bankconcern ING in een brief aan Milieudefensie. In de brief worden de standpunten van de bank toegelicht, als reactie op eisen van Milieudefensie.

Vorige maand werd bekend dat de milieuorganisatie via de rechter probeert af te dwingen dat ING de samenwerking met olie- en gasbedrijven stopt. "Dit is ook niet in lijn met de klimaatpaden die wetenschappers hebben uitgestippeld voor de transitie naar netto nul uitstoot in 2050 of waar het akkoord van Parijs toe oproept", stelt de bank in een verklaring. Milieudefensie is van mening dat ING volledig zou moeten stoppen met de kredietverlening aan deze bedrijven. "Helaas gebruikt 80 procent van de wereld nog steeds energie afkomstig uit fossiele brandstoffen voor verwarming, koken, vervoer en de opwekking van elektriciteit. In Nederland ligt dit percentage zelfs nog hoger", verklaart ING.

Volgens de bank zal dit percentage slechts geleidelijk omlaag gaan naarmate er nieuwe energiebronnen beschikbaar komen. "Daarom hebben de Verenigde Naties tijdens de klimaatconferentie COP28 afgesproken om op een 'eerlijke, ordelijke en rechtvaardige manier' af te stappen van fossiele brandstoffen in energiesystemen. Dus niet van de ene op de andere dag", vervolgt ING in de brief.

Wetenschappelijke inzichten

Steven van Rijswijk, topman van ING, gaf bij de presentatie van de jaarcijfers recent aan dat de bank kiest voor een "op wetenschap gebaseerde aanpak". Daarbij zei hij te luisteren naar de inzichten van klimaatwetenschappers en probeert met klanten in gesprek te gaan om ze te bewegen hun vervuilende uitstoot te minderen. "We sluiten klanten uit die niet bereid zijn om verandering door te voeren", gaf Van Rijswijk aan.

Milieudefensie zegt "zwaar teleurgesteld" te zijn in de reactie van ING. De organisatie heeft er ook geen vertrouwen in dat er stappen worden gezet. "Ondertussen heeft ING geen doel dat garandeert dat ING's uitstoot minder wordt. Afgelopen jaar steeg ING's uitstoot zelfs nog", meent de milieuclub.

De organisatie zegt verder in gesprek te willen met ING over het beleid. "Als ING zijn financiering van de klimaatcrisis niet stopt moeten we helaas naar de rechter", aldus Milieudefensie.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.