Nieuws

Verzuim door griep bereikt piek in januari

Het aantal nieuwe ziekmeldingen heeft in januari het hoogste punt van het griepseizoen tot nu toe bereikt. In de eerste maand van het jaar kwam het aantal ziekmeldingen uit op 85 per duizend medewerkers. In voorgaande maanden varieerde dit aantal van 55 in september tot 83 in november 2023.

De stijging houdt verband met een toename in het aantal griepgevallen, maar volgens de arbodienst lijkt de piek inmiddels bereikt, melden arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.

Vanaf de tweede week van januari nam het aantal ziekmeldingen door de griep toe. De meeste medewerkers die zich ziek meldden door griep, konden binnen zeven dagen weer aan het werk. Vanaf de laatste week van januari lijkt de daling in het aantal griepgevallen te zijn ingezet. Het gemiddelde verzuim in januari daalde dan ook iets en kwam uit op 5 procent vergeleken met 5,1 procent in december 2023.

Verschillen groot

Het gemiddelde verzuim laat grote verschillen zien tussen grote en kleine bedrijven en tussen verschillende branches. In januari was het gemiddelde verzuim in het mkb 4,6 procent, terwijl dit bij bedrijven vanaf 250 medewerkers 5,8 procent was. Daarnaast zien de arbodiensten dat de verschillen tussen branches groot blijven. De sectoren gezondheidszorg, industrie en vervoer en opslag hadden in januari het hoogste verzuimpercentage.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.