Nieuws

Aanwijsbevoegdheid is aandachtspunt bij gesprek met Tweede Kamer over wijzigingswet

Beroepsorganisatie NBA, toezichthouder AFM, de SRA en de Autoriteit Persoonsgegevens spreken op 20 maart met de Tweede Kamer over het wetsvoorstel Wijzigingswet accountancysector. Onder meer de aanwijsbevoegdheid van de NBA is een punt van aandacht.

Voorafgaand aan het gesprek met de Tweede Kamer heeft de NBA een position paper opgesteld, waarin de beroepsorganisatie pleit voor het instemmen met het wetsvoorstel. Wel geeft de NBA aan bezorgd te zijn over de opzet van de aanwijsbevoegdheid van de NBA.

Het aanwijzen van een accountant voor oob-organisaties die zelf geen accountant kunnen vinden is mede gezien de aansprakelijkheidsrisico's een zorgvuldig proces dat "aanmerkelijke inspanningen en kosten met zich meebrengt", zo stelt de NBA.

Aansprakelijkheid

Om te voorkomen dat dat proces moet worden opgebracht uit de contributie van de leden, pleit de beroepsorganisatie er voor om de kosten van de behandeling en beoordeling van zo’n aanvraag bij de aanvrager zelf in rekening te brengen.

Ook pleit de NBA voor beperking van haar aansprakelijkheid rondom de aanwijsbevoegheid, die de NBA niet alleen draagt voor de betrokken onderneming en de aangewezen accountant, maar ook voor andere stakeholders. De NBA refereert daarbij aan de beperking van de aansprakelijkheid die voor de AFM en DNB geldt in de Wet financieel toezicht.

Meer oob-kantoren

Net als de kwartiermakers ziet ook de NBA schaarste aan controlecapaciteit in het oob-segment en zou vereenvoudiging van de regels kunnen helpen. Het ontstaan van een aantal grotere kantoren door recente consolidaties in de sector kan bijdragen aan groei van het aantal accountantsorganisaties met een oob-vergunning. Het invoeren van een raad van commissarissen bij die kantoren is daarbij een goede stap, maar ook geen silver bullet, aldus de NBA.

Recent sprak ook Eumedion zich al uit over de aanwijsbevoegdheid; de beleggersorganisatie vindt die minder dringend, nu zich nieuwe oob-accountantsorganisaties melden vanuit elders in Europa.

De vaste Kamercommissie voor Financiën spreekt op 20 maart over het wetsvoorstel met NBA-voorzitter Kris Douma, Ruud de Hollander (AFM), Diana Clement (SRA) en Aleid Wolfsen (Autoriteit Persoonsgegevens). Ook de AFM heeft voorafgaand aan deze rondetafelsessie een position paper aangeleverd.

De vergadering is online terug te kijken via de website van de Tweede Kamer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.