Nieuws

Ewout Brouwers: 'Partnermodel slecht voor innovatie'

Ewout Brouwers, ceo van de Nederlandse tak van PIA Group, denkt dat het overnemen van accountantskantoren met steun van private equity goed is voor de beroepsgroep, omdat het in tegenstelling tot het partnermodel innovatie stimuleert.

Dat zegt Brouwers in een interview met het FD. Brouwers, voormalig KPMG'er en ex-cfo van Picnic, ziet kansen in de sector, waar hij een "gebrek aan innovatie en trage beslissingsstructuren" constateert.

Volgens Brouwers zijn accountants "heel lang verwend" geweest, omdat de vraag bijna altijd groter is dan het aanbod. Daarnaast meent hij dat partners bijna altijd "al het geld van tafel halen" aan het einde van het jaar, vooral als ze bijna met pensioen gaan, waardoor investeringen in innovatie achterblijven.

Imagoprobleem

Volgens Brouwers heeft dit ervoor gezorgd dat de sector kampt met een imagoprobleem en vergrijzing, wat heeft geleid tot een tekort aan accountants in Nederland.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is niet onverdeeld positief over de opmars van private equity, vanwege mogelijke conflicten tussen rendementsdrang en behoud van kwaliteit. Brouwers is het daar niet mee eens; hij meent dat juist het partnermodel meer op de korte termijn is gericht en dat PIA Group meer naar de lange termijn kijkt dan andere fondsen.

Ook het prijsopdrijvende effect door een eventuele concentratie van macht bij één partij wijst hij van de hand. "De problemen in deze sector vergen schaal, en ze vergen actief, betrokken aandeelhouderschap van partijen die willen investeren. Er zijn nog meer dan 5000 accountantskantoren in Nederland. Er is nog lang geen sprake van een systeemrisico."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.