Nieuws

'Minfin helpt multinationals bij belastingontwijking'

Ambtenaren van het ministerie van Financiën helpen multinationals bij het ontwijken van de wereldwijde minimumbelasting door een fiscale truc toe te passen. De overheid acht dit noodzakelijk om concurrerend te blijven op het internationale speelveld.

Dat meldt de NOS. Sinds 1 januari 2024 moeten multinationals minimaal 15 procent belasting betalen over hun winst, ongeacht in welk land zij actief zijn. De wet moet voorkomen dat multinationals hun winsten verschuiven naar landen waar de winstbelasting lager ligt en het moet belastingconcurrentie tussen staten verminderen. De belasting is onderdeel van een OESO-akkoord en wordt door 138 landen gesteund, waaronder alle EU-lidstaten.

Het verdrag zorgt ervoor dat belastingkortingen, die traditioneel gebruikt werden om bedrijven te lokken, niet meer op de 'traditionele' manier mogelijk zijn. Volgens de NOS hebben ambtenaren van het ministerie van Financiën nu een manier gevonden om de minimumbelasting te omzeilen met zogenoemde qualified refundable tax credits. De VS hanteert een soortgelijk systeem. Kortgezegd komt het erop neer dat de overheid belasting teruggeeft nadat het betaald is. Onder meer Bermuda, Singapore en een aantal Zwitserse kantons hebben vergelijkbare plannen aangekondigd.

Ondermijnend

PwC-partner Jeroen Schmitz zegt tegen de NOS dat armere landen niet genoeg geld hebben om dit soort teruggaven te doen, en door het verdrag ook geen belastingkortingen meer kunnen geven. Het toepassen van dit soort trucs ondermijnt daarmee de essentie van het OESO-verdrag, dat juist het wereldwijde speelveld gelijk wilde maken. Toch adviseert Schmitz dat Nederland het ook snel invoert, omdat het investeringsklimaat anders te hard wordt geraakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.