Nieuws

Oud-VW-topman in september voor rechter om dieselschandaal

Voormalig Volkswagen-topman Martin Winterkorn moet op 3 september 2024 terechtstaan voor zijn rol in het sjoemeldieselschandaal. Het onderzoek heeft dan in totaal negen jaar geduurd.

Volkswagen gaf in september 2015 toe dat het illegale software had gebruikt om de uitstoot van miljoenen dieselauto's kunstmatig terug te brengen. Daardoor leken de auto's minder vervuilend dan ze waren. In de dagen na het nieuws over de inzet van ‘sjoemelsoftware’ daalde de beurswaarde van VW met tientallen miljarden.

Winterkorn nam eind september 2015, een week nadat het schandaal uitbrak, ontslag als topman van de VW-groep. Er zijn bij de rechtbank negenentachtig hoorzittingen gepland in de periode tot september 2025. Justitie in Duitsland zag aanvankelijk af van vervolging. Daarna werd de zaak tegen de 76-jarige Winterkorn steeds uitgesteld om zijn slechte gezondheid.

Schandaal

'Dieselgate' wordt gezien als Duitslands grootste industriële schandaal van na de Tweede Wereldoorlog. VW heeft in de jaren na het bekend worden van de dieselfraude al voor miljarden aan schikkingen, boetes en schadevergoedingen moeten betalen.

Dieselgate is sindsdien ook uitgebreid naar andere merken, die zich aan vergelijkbare praktijken schuldig hadden gemaakt.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.