Nieuws

Private equity-partij zegt vertrouwen in directie 216 Accountants op

Externe investeerder Netsam heeft het vertrouwen in de directie van accountantskantoor 216 Accountants opgezegd. Dat meldt Accountancy Vanmorgen, op basis van interne documenten.

Onder druk van de externe aandeelhouder zouden directeuren Richard Smit en Jeroen van der Krabben van 216 Accountants opzij zijn gezet, aldus Accountancy Vanmorgen op basis van interne stukken die de vaktitel in bezit heeft. Daarin schrijven de twee directeuren dat ze nauw samenwerken met de aandeelhouder om een nieuwe bestuurder te vinden.

Aandeelhouder Netsam Participaties, een vehikel van de Haagse IT-ondernemer Johan Mastenbroek, zou geen vertrouwen meer hebben in de beide directeuren. Dat de kapitaalverstrekker het vertrouwen zou hebben opgezegd, ontkent Netsam-bestuurder Asish Dash. Wel geeft Dash aan de nieuwe directie binnenkort te zullen bekendmaken. In het handelsregister is de bestuurswijziging nog niet verwerkt.

Mislukte ambitie

216 Accountants is een spin-off van KPMG, dat in 2015 de mkb-praktijk verzelfstandigde. Het mkb-accountantskantoor heeft vanaf het moment van de afsplitsing grote ambities gehad. Door middel van digitalisering wilde het kantoor, dat destijds 140 werknemers en 11 vestigingen telde, de omzet verdubbelen tot € 20 miljoen euro. Op die mislukte ambitie strandde al eerder bestuursvoorzitter Marcel Bisschops. Eind 2018 maakte Bisschops plaats voor Smid als bestuursvoorzitter en Van der Krabben, die als accountant beleidsbepaler is.

In de vertrouwelijke stukken meldt een vertegenwoordiger van de externe aandeelhouder dat 216 wordt geconfronteerd met problemen. "Het personeelsbestand is de afgelopen twee jaar niet substantieel gegroeid. Daarnaast zien we veel consolidatie in de markt door private equity-investeringen."

Winkelnering

De aandeelhouder wil het klanten- en medewerkersbestand laten groeien en legt de focus op het werven van nieuwe medewerkers. "We hebben meer collega's nodig", citeert Accountancy Vanmorgen en ook: "We hebben te hard gewerkt om het bedrijf 'in de zwarte cijfers' te krijgen. Het heeft meerdere jaren geduurd door hoogte- en dieptepunten om deze mijlpaal te bereiken en hiervoor moeten we hard blijven werken en kunnen wij die winstgevendheid verder uitbouwen."

Saillant is dat 216 ook meer zou moeten gaan samenwerken met andere participaties van de aandeelhouder. In de portfolio van Netsam bevinden zich blockchaintechnologiebedrijven Tagologic en Ledger Leopard, rapportage-applicatiebouwer Semansys en wederverkoper van Office-365- en Azure-diensten Cassiux.

Private equity-partij in last

De financiële basis onder Netsam Participaties zelf lijkt wankel. Investeerder Netsam kent daarentegen sinds 2017 een uitdijend negatief eigen vermogen, dat ultimo boekjaar 2022 liefst € 13,5 miljoen negatief bedroeg.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.