Nieuws

Rondetafelgesprek met Tweede Kamer: 'De sector is aan zet'

De Tweede Kamer organiseerde op 20 maart ter voorbereiding van de behandeling van de Wijzigingswet accountancysector een rondetafelgesprek met de sector. Meer wetgeving maakt het werk van accountants niet beter, zo werd gesteld.

Tijdens het gesprek vroeg Kamerlid Eddy van Hijum (NSC) aan NBA-voorzitter Kris Douma of de wijzigingswet iets gaat bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van het werk van accountants. "Ja, het helpt. Een beetje", aldus Douma. "Maar het echte werk moet de sector gaan doen."

De NBA-voorzitter hield de aanwezige Kamerleden voor dat echte verandering intrinsiek moet worden gedreven. "Het werk van accountants wordt niet beter door een wet, of nog meer regels. Het wordt beter als de sector de schouders er onder zet."

AQI's

Bij de bespreking van de kwaliteitsindicatoren (AQI's) die onderdeel zijn van de nieuwe wet stelden verschillende sprekers, ook Kamerleden, dat het verstandig lijkt om pas nadat de invoering bij de oob-kantoren is geëvalueerd, te mikken op verbreding naar reguliere vergunninghouders. 

Zowel SRA, AFM, Autoriteit Persoonsgegevens als NBA gaven duidelijk aan dat zeker moet zijn hoe de AQI’s uitpakken, voordat ook kleinere kantoren er mee te maken krijgen.

Aanwijsbevoegdheid

Tijdens het overleg kwam ook de aanwijsbevoegdheid van de NBA aan de orde, een thema waar de beroepsorganisatie vooraf kanttekeningen bij plaatste in de position paper die aan de Tweede Kamer was verstrekt.

De Kamer liet recent een wetenschapstoets uitvoeren, die heel kritisch is over die aanwijsbevoegdheid. Douma: "Ik snap de kritiek wel. Stel dat een accountant op gerede gronden een cliënt afwijst. Dan moet onder de aanwijsbevoegdheid de NBA opnieuw gaan toetsen wat die accountant al getoetst heeft. In beginsel dezelfde toets dus. Wat dat toevoegt is niet echt duidelijk.”

Ook de zogenaamde Portugal- en Cyprusroute voor oob-organisaties kwam aan de orde. Daarover merkte Ruud de Hollander (AFM) op: "Misschien zijn de problemen nu even voorbij. Maar dat zegt niets over de toekomst. Daarom zeg ik: je moet het dak repareren als de zon schijnt!”

Terugkijken

De rondetafelsessie werd georganiseerd door de vaste Kamercommissie voor Financiën van de Tweede Kamer. Het gesprek is online terug te kijken via Debat Direct.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.