Nieuws

Aandeelhouders failliet Wirecard dagen EY voor de rechter

Voormalige aandeelhouders van Wirecard hebben EY in Duitsland voor de rechter gedaagd wegens vermeende 'asset stripping', het verplaatsen van onderdelen van het kantoor naar een andere entiteit. Ze vrezen dat een structuurverandering binnen EY het lastiger gaat maken om schades op de accountant te verhalen.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times, die verwacht dat EY een "lawine" aan rechtszaken tegemoet kan zien van vroegere Wirecard-beleggers, die miljarden euro's aan schadevergoeding gaan eisen. Zulke schadeclaims van Wirecard-investeerders zijn volgens EY onterecht.

EY kreeg in april vorig jaar een boete van € 500.000 opgelegd van de Duitse toezichthouder Apas, wegens vermeende schending van de professionele verplichtingen bij het controleren van betaaldienstverlener Wirecard. Ook mag de Duitse tak van EY twee jaar lang geen nieuwe beursgenoteerde auditcliënten aannemen.

Reorganisatie

Betrokkenen melden tegenover de Financial Times dat de Duitse accountants- en adviesorganisatie inmiddels een complexe interne reorganisatie heeft doorgevoerd, "om zijn lucratieve niet-auditactiviteiten af te schermen". Daarbij zou eerst de juridische structuur van de bestaande groep zijn gewijzigd en zouden daarna via asset stripping de advies-, belasting- en fusie- en overnameactiviteiten zijn losgemaakt van de auditpraktijk.

De adviesdiensten, samen goed voor driekwart van de jaarlijkse omzet van € 2,6 miljard van EY in Duitsland, vormen nu afzonderlijke juridische entiteiten. Van de 11.000 medewerkers van EY zijn er daarbij 8.000 meegegaan, evenals de klantrelaties van die praktijken.

Brutale zet

Volgens juristen die gedupeerde Wirecard-aandeelhouders bijstaan, maakt de herstructurering van EY het veel moeilijker om claims af te dwingen bij de accountant wegens tekortschietende controles bij het toenmalige betaalbedrijf.

In het ergste geval zou de auditpraktijk, waar de rechtszaken zich op richten en die nu nog ruim 700 miljoen aan jaaromzet genereert, zelfs "in een lege huls kunnen worden veranderd zonder operationele activiteiten en zonder activa", zo waarschuwt een betrokken jurist.

Een procesadvocaat uit een team van juristen die een class action-rechtszaak tegen EY voeren, spreekt van "een brutale zet om het grootste deel van de activa van EY in Duitsland te beschermen tegen de Wirecard-rechtszaak".

Aansprakelijkheid

De advocaten eisen nu dat de rechter vaststelt dat alle Duitse onderdelen van EY aansprakelijk blijven voor mogelijke schade. Ook de curator van Wirecard, die eind vorig jaar een rechtszaak van €1,5 miljard aan schadevergoeding tegen EY heeft aangespannen, is volgens de FT bezorgd over de juridische herstructurering.

EY zelf stelt dat de reorganisatie bedoeld is om de juridische structuur van de Duitse organisatie in lijn te brengen met die in andere Europese landen. "De wijzigingen in de rechtspersoon hebben geen gevolgen voor het aansprakelijkheidsrisico van huidige of voormalige mandaten of lopende rechtszaken", aldus EY.

Maar volgens deskundigen zou die aansprakelijkheid van de niet-auditpraktijken na een overgangsperiode van een aantal jaren kunnen verstrijken. Verwachting is dat een class action-rechtszaak nog jaren gaat duren, zeker gezien de veelal traag verlopende gerechtelijke procedures in Duitsland.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.