Nieuws

Bedrijven investeren bijna 3 procent minder

Bedrijven hebben in februari 2,8 procent minder geïnvesteerd in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Vooral in gebouwen en machines werd minder geld gestoken. In personenauto's werd daarentegen meer geïnvesteerd.

In januari namen de bedrijfsinvesteringen nog met 4,4 procent af, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De mate waarin bedrijven bereid zijn om te investeren, heeft volgens het CBS te maken met de situatie op de afzetmarkten.

Ook de prestaties op de financiële markten zijn van invloed op de investeringsbereidheid, stelt het statistiekbureau. De cijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdagen. Februari had dit jaar een werkdag meer dan in 2023.

Het CBS meldt verder dat de omstandigheden voor investeringen volgens ondernemers in april even ongunstig zijn als in februari. Dat komt doordat de daling van de export van goederen groter was en producenten negatiever waren over de orderportefeuille. De stijging van de aandelenkoersen was echter groter en het consumentenvertrouwen was minder negatief.

Bron: ANP/CBS

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.