Nieuws

Boetes voor oud-bestuurders Payvision om witwaskwestie

Het Openbaar Ministerie legt twee voormalige bestuurders van betalingsverwerker Payvision boetes van meer dan een ton op, omdat zij jarenlang te weinig deden tegen witwassen. Het bedrijf, waarin ING sinds 2018 een meerderheidsbelang had, ging niet goed genoeg na wie zijn cliënten waren. Dat is voor betaaldienstverleners wel verplicht, om te voorkomen dat ze criminele geldstromen verwerken.

Het strafrechtelijk onderzoek werd gestart na aangifte van De Nederlandsche Bank (DNB) tegen Payvision voor overtreding van de Wwft. Die aangifte en de rapportage ter onderbouwing waren voor het OM en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) reden voor nader onderzoek.

De oud-bestuurders van het inmiddels opgeheven Payvision BV moeten boetes van 150.000 euro en 180.000 euro betalen. Zij gaven volgens het OM "feitelijk leiding" aan structurele overtredingen van antiwitwasregels. Die vonden tussen 2016 en 2020 plaats.

"Poortwachter"

Het OM benadrukt dat betaaldienstverleners een "poortwachter" zijn die het financiële systeem moeten beschermen tegen witwassen of de financiering van terrorisme. "Het OM rekent het de voormalig bestuurders dan ook sterk aan dat Payvision BV onder hun verantwoordelijkheid is tekortgeschoten in haar poortwachtersfunctie."

ING

In 2022 werd bekend dat justitie onderzoek deed naar overtredingen van witwasregels door Payvision. ING liet toen weten geen onderwerp van dat onderzoek te zijn. Een woordvoerder van de bank meldt nu dat er geen verdere gevolgen meer zijn voor ING of Payvision, omdat verder onderzoek is geseponeerd.

De grootbank werd in 2020 volledig eigenaar van Payvision, maar besloot eind 2021 het bedrijf op te heffen. Daarvoor had ING een aantal klanten van Payvision uit de goksector en pornosector overgedragen aan andere betalingsverwerkers.

Bron: ANP/OM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.