ING-dochter Payvision onderzocht vanwege mogelijke witwaspraktijken
Justitie doet onderzoek naar mogelijke betrokkenheid bij witwassen van betalingsverwerker Payvision. De ING-dochter zou jarenlang te weinig controles hebben uitgevoerd om verdachte transacties op te sporen. Toezichthouder DNB heeft aangifte gedaan tegen Payvision.
ING bevestigt het onderzoek, waar Het Financieele Dagblad over berichtte, maar stelt geen verdachte te zijn. "ING is geen onderwerp van het onderzoek", aldus een woordvoerder van de bank. "Het onderzoek richt zich op zaken die hun oorsprong hebben in de periode voordat ING betrokken raakte bij Payvision."
ING nam in 2018 een belang van 75 procent in Payvision en kocht de rest van de aandelen in 2019 en 2020. Het onderzoek zou betrekking hebben op zaken uit de periode 2015 tot en met 2020. Volgens het FD heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank ING meermaals gewaarschuwd voor tekortkomingen in de witwascontroles van Payvision, maar DNB “zag tot zijn frustratie te weinig verbetering”, zo schrijft de krant.
Uiteindelijk deed DNB in 2021 aangifte tegen Payvision. Basis daarvoor was een “vernietigend onderzoeksrapport” dat DNB in oktober 2020 aan het bestuur van Payvision stuurde en dat het FD heeft ingezien. DNB stelt in het rapport dat het betaalbedrijf de Sanctiewet, de Wet financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) op ernstige wijze heeft overtreden, aldus het FD.
Inval
In mei van dit jaar zijn tijdens een inval door de FIOD bij Payvision duizenden e-mails, vergadernotulen en tientallen klantdossiers meegenomen voor onderzoek. Ook bij ING zijn door de FIOD “talloze stukken in beslag genomen”, schrijft het FD.
Volgens de krant gold het eerder zeer winstgevende Payvision destijds “als een grote fintechbelofte en het lievelingetje van de toenmalige ING-topman Ralph Hamers”. ING betaalde vanaf 2018 een bedrag van 350 miljoen euro voor de overname van Payvision, met name als antwoord op de snelle opkomst van betaalplatform Adyen.
Crisisteam
ING besloot eind vorig jaar Payvision te sluiten. De bank had daarvoor al een groot aantal klanten van het betaalplatform, die actief waren in de gokindustrie en de pornosector, overgedragen aan andere betalingsverwerkers. Inmiddels heeft Payvision geen activiteiten meer.
ING wil de opheffing van het bedrijf begin volgend jaar afronden, maar heeft volgens het FD inmiddels ook een crisisteam van adviseurs en advocaten opgezet, om zich te verdedigen tegen de aangifte van DNB en het onderzoek door het OM en de FIOD. Daarvoor is huisadvocaat Allen & Overy ingeschakeld. Payvision zou NautaDutilh hebben ingehuurd voor de eigen verdediging.
Gerelateerd

Aanpak belastingontwijking door banken nog steeds onvoldoende
Het merendeel van de Nederlandse banken pakt belastingontwijking door zakelijke klanten nog steeds niet voldoende aan. Vijf van de acht banken scoren hier nog steeds...

Bankruns vragen om een fair value balans
Historische kostprijzen verstoren het inzicht in liquiditeit en dragen niet bij aan prudent risicobeleid.

Minister Kaag: 'Aanpak witwassen schiet soms door'
Het beleid rondom de aanpak van witwassen schiet soms door. Dat erkent minister Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer, over de voortgang van de beleidsagenda...

Banken werken aan basisrekening voor geweigerde bedrijven
De Nederlandse banken onderzoeken of er een soort basisrekening kan komen voor bedrijven die geweigerd zijn voor een normale bankrekening. Zo kunnen zij wel aan...

Goldman schikt zaak over onderbetaalde vrouwen voor 215 miljoen
Goldman Sachs heeft ingestemd met het betalen van 215 miljoen dollar om een einde te maken aan een langlopende rechtszaak. In die zaak werd de Amerikaanse zakenbank...