Nieuws

Eén op drie zzp'ers heeft maar één opdrachtgever

Een op de drie zzp'ers werkt voor slechts één opdrachtgever. Valt die opdrachtgever weg, dan hebben deze zzp'ers dus plots geen inkomen meer.

Dat blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl, op basis van CBS-cijfers. In de hotel- en B&B-branche werken de meeste (op het eerste oog) schijnzelfstandigen. Zeventig procent van de zzp'ers in de sector ‘logiesverstrekking’ werkt voor uitsluitend één opdrachtgever.

Ook in de detailhandel en telecombranche is dit aandeel met 58 procent erg hoog. Door je als zzp'er te binden aan één opdrachtgever ben je kwetsbaar bij een onverwacht einde van de samenwerking. Met name voor zelfstandigen die weinig hebben om op terug te vallen, is dat onwenselijk.

Uit eerder onderzoek van Boekhouder.nl bleek al dat bijna een kwart van de zzp'ers geen financiële buffer heeft. Nog eens 18 procent kan het hooguit één tot drie maanden volhouden zonder inkomsten.

Schijnzelfstandigheid

Als zelfstandige werken voor slechts één opdrachtgever is niet verboden, mits de zzp'er kan aantonen daadwerkelijk zelf te bepalen hoe, waar en wanneer hij of zij werk verricht. Is dit niet het geval, dan wordt de zzp'er beschouwd als schijnzelfstandige en behoort de opdrachtgever die in loondienst te nemen. Zeker in de 'logiesverstrekking' (zoals hotels, B&B's en campings) is het volgens de onderzoekers moeilijk voor te stellen dat ingehuurde zzp'ers hun dagen daadwerkelijk zelf mogen indelen.

Dat veel zzp'ers maar één opdrachtgever hebben, kan zijn omdat bijna dertig procent van de zelfstandigen deels ook nog in loondienst is. Zij zijn dus parttime zzp'er en hebben minder tijd, maar voelen mogelijk ook minder noodzaak om meer opdrachtgevers te zoeken.

"Je zou zelfs kunnen stellen dat steeds meer mensen het zelfstandig ondernemerschap 'gewoon eens proberen' en tot de conclusie komen dat het voor hen toch niet werkt. Uit eerder onderzoek dat wij in november 2023 deden bleek namelijk al dat een op de vijf stoppende zzp'ers toch weer besluit in loondienst te gaan", aldus de onderzoekers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.