EU-leiders streven naar meer financiële kennis bij burgers
De regeringsleiders van de Europese Unie streven naar grotere financiële kennis bij burgers. Dat staat in een conceptakkoord voor de EU-top in Brussel, over het versterken van de Europese interne markt.
Het gaat bij het scholen van financiële kennis niet alleen om bijvoorbeeld het juiste gebruik van bank- en spaarrekeningen, pensioenen en hypotheken, maar ook om kennis over beleggingen zoals aandelen, crypto's of groene obligaties. Als mensen daar meer van afweten kan het vertrouwen om beleggingen te doen versterkt worden, menen de regeringsleiders.
Dat zou dan weer kunnen bijdragen aan meer beleggingen door huishoudens op de financiële markten, wat gunstig zou zijn voor bijvoorbeeld financiering van Europese bedrijven en investeringen. In het conceptakkoord staat dan ook dat initiatieven om die financiële kennis te vergroten gepromoot moeten worden door de EU-landen.
Risico's kennen
De Europese Commissie stelt dat het belangrijk is dat mensen de risico's kennen als het gaat om het lenen of investeren van geld. Financiële kennis kan helpen om goede persoonlijke toekomstplannen te maken, aldus Brussel. Ook helpt die kennis bij het beschermen van mensen tegen hoge schulden, excessieve risico's, fraude en cybercriminaliteit.
Uit een onderzoek van de Europese Commissie van vorig jaar kwam naar voren dat slechts 18 procent van de EU-burgers een hoog niveau van financiële kennis heeft. Bij 64 procent gaat het om een middelhoog niveau. De rest heeft een laag kennisniveau. Het gaat daarbij dan vaker om jonge mensen, vrouwen en mensen met lage inkomens of een laag opleidingsniveau.
Daarbij waren wel grote verschillen te zien binnen de lidstaten. In vier landen, namelijk Nederland, Zweden, Denemarken en Slovenië, had meer dan een kwart van de mensen een hoog financieel kennisniveau.
Bron: ANP
Gerelateerd
Europese Rekenkamer bezorgd over oplopende schulden van EU
De Europese Rekenkamer is bezorgd over de oplopende schulden van de Europese Unie. Dat staat in het verslag over de Europese begroting van 2023.
Grote economieën EU pleiten voor versoepelen regels bankensector
Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken...
EU-Rekenkamer: natuur ondermijnd door coulant landbouwbeleid
De Europese klimaat- en natuurdoelen worden misschien niet gehaald door de vrijheid die de EU-landen hebben gekregen om het Europese landbouwbeleid om te zetten...
Nieuwe Europarlementariërs hebben soms forse bijverdiensten
Een derde van de nieuw benoemde Europarlementariërs heeft naast hun salaris bijverdiensten van ruim 120.000 euro per jaar, blijkt uit onderzoek van BNR Nieuwsradio....
Ministerraad stemt in met voorstel voor uitvoering Europese Data Act
De ministerraad heeft besloten om het wetsvoorstel voor de Nederlandse uitvoeringswetgeving van de Europese Data Act voor advies naar de Raad van State te zenden....