Nieuws

Flinke groei voor Alfa in laatste jaar voor fusie met ABAB

Alfa Accountants en Adviseurs heeft het jaar 2023 afgesloten met een netto omzet van 123 miljoen euro. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Eind 2023 telde de organisatie 1200 medewerkers, een groei van honderd mensen. Het aantal vestigingen steeg naar 35.

De groei in het afgelopen jaar werd deels gerealiseerd door de overname van accountantskantoor O-twee, met vestigingen in Ede, Culemborg en Dordrecht, en van salarisverwerker EB Portaal uit Ede.

Het resultaat na belastingen is met acht miljoen euro lager dan in 2022. Volgens Alfa liet het resultaat uit de verkoop van gebouwen het winstcijfer vorig jaar beter lijken dan het eigenlijk was. Daarnaast had de organisatie in 2023 te maken met hoge kosten in het kader van de voorgenomen fusie.

De cijfers zijn afkomstig uit het jaar- en impactverslag van Alfa Top-Holding B.V. over 2023.

Kritische massa

Arnoud Bosch, lid van de Raad van Bestuur van Alfa, stelt dat het kantoor vorig jaar goed gedraaid heeft, "maar voor de continuïteit op de lange termijn moet je vooruitkijken". Voor investeringen in digitalisering en kwaliteit, de transitie naar duurzaamheid en de positie op de arbeidsmarkt is kritische massa nodig, stelt Bosch.

De voorgenomen fusie met ABAB zit inmiddels in een afrondende fase en moet op 17 juni een feit zijn. Dan groeit de nieuwe organisatie, die gaat opereren onder de naam aaff, naar zo’n vijftig kantoren en meer dan tweeduizend medewerkers.

De krapte aan personeel in de accountancy is ook bij Alfa voelbaar. Waar klanten gemiddeld dertien jaar blijven, maken medewerkers makkelijker een switch. "De arbeidsmarkt is meer in beweging dan een paar jaar terug", aldus Arnoud Bosch. "Het zit ons nog niet dwars. Maar als we morgen vijftig mensen kunnen aannemen, doen we het meteen. Er is werk genoeg."

Duurzaam

Vanaf boekjaar 2025 moeten grote ondernemingen rapporteren volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Voor Alfa, sinds 2014 een 'B Corp', een bedrijf met een certificering voor de impact op sociale en milieuaspecten, geldt deze verplichting ook.

Het kantoor streeft in dit opzicht naar eigen zeggen naar een "leidende rol" en heeft de afgelopen jaren al stappen gezet om te rapporteren conform de CSRD. Sinds 1 februari jl. heeft Alfa ook een strategische samenwerking met subsidie-adviesbureau Innovencio.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.